Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Indítványtevõ képviselõtársunknak nem volt meggyõzõ a szavazás eredménye, ezért a Házszabály alapján elrendelem a gépi szavazást.

Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy a népszavazásról szóló országgyûlési határozat módosító javaslatairól történõ szavazás ne kerüljön a mai, illetõleg holnapi ülésünk napirendjére. Aki ezzel egyetért, igennel szavazzon! (Szavazás. - Zaj, közbeszólások. - Több képviselõ jelentkezik, hogy nincs bekapcsolva a gépe.) Csintalan Sándor és Keller László nem szavazatával együtt... kiknek nincs még bekapcsolva a gépe? (Többen jelentkeznek.) Kérem Halasi Imre, Lajtai István és Göndör István gépét bekapcsolni! Kérdezem tehát azokat a képviselõtársaimat is... (A kijelzõtáblán lévõ eredmény - 31 igen, 174 nem, 7 tartózkodás - eltûnik.)... A szavazás eredményét kérem fenntartani! Azok a képviselõtársaim, akiknek a gépe nem mûködött, hogyan szavaznak? (Zaj, közbeszólások: Nemmel!) Nemmel.

Tisztelt Országgyûlés! Kimondom a határozatot: az Országgyûlés 31 igen szavazattal, 179 ellenszavazattal és 7 tartózkodással az MDF indítványát nem fogadta el. (Zaj, közbeszólások az MDF soraiból: Szégyen!)

Tisztelt Országgyûlés! A Független Kisgazdapárt képviselõcsoportja a szükséges aláírások benyújtásával kezdeményezte a ma kezdõdõ ülésünk napirendjének megváltoztatását. Az indítvány arra irányul, hogy a napirendi ajánlásban a 11. napirendi pontként szereplõ, az Országgyûlés döntését indítványozó elõterjesztés az alkotmány- és igazságügyi bizottság szeptember 17-ei állásfoglalásáról szerdai ülésnapunkon, délelõtt szerepeljen. (Dr. Torgyán József: Nem tudják, hogy mirõl szól, tessék elmondani!)

Arról van szó, tisztelt Országgyûlés - köszönöm, képviselõ úr -, hogy egyetért-e az Országgyûlés az alkotmányügyi bizottságnak azzal az állásfoglalásával, amely a 6 hónapos várakozási idõ nélkül tette lehetõvé néhány volt kereszténydemokrata frakcióbéli képviselõtársunk átülését a Fidesz képviselõcsoportjába, vagy nem. A Kisgazdapárt képviselõcsoportja vitatja ezt a megállapítást, erre a Házszabály alapján joga van. A kérdés most arra irányul, tisztelt Országgyûlés, hogy az általam javasolt helyen, vagyis holnap a határozathozatalok után kerüljön-e sor ennek a kérdésnek a megvitatására és eldöntésére vagy pedig a szerdai ülésnapon, amit a Kisgazdapárt frakciója javasol.

Tehát kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e azzal, hogy az alkotmányügyi bizottság állásfoglalásáról szóló országgyûlési vitát kedden, a határozatok után folytassuk-e le vagy szerda délelõtt, ahogy ezt a Kisgazdapárt javasolja. (Zaj, közbeszólások. - Nikolits István: Melyik a kérdés? Mire szavazzunk? - Derültség.)

Tisztelt Országgyûlés! Ez a kérdés... (Zaj, közbeszólások.), szavazni pedig arról kell, hogy elfogadja-e az Országgyûlés a napirendi javaslatot. Aki ezzel egyetért... (Általános zaj. - Dr. Fodor István: Kiét?)

Tisztelt Országgyûlés! Figyelmet kérek! Van egy napirendi javaslat, ahol ez a téma a holnapi határozathozatalok sorában utolsóként kerül sorra, ezzel szemben a Kisgazdapárt azt javasolja, hogy erre szerdán kerüljön sor. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy a két indítvány közül melyiket fogadja el. (Zaj, közbeszólások. - Derültség.)

Tisztelt Országgyûlés! Bármennyire is mulatságosnak tûnik a dolog, de mindenképpen ez a kérdés (Derültség.) - amit viszont szavazásra teszek fel, az másként hangzik. (Általános zaj, derültség. - Taps.) Tehát aki egyetért a Kisgazdapárt javaslatával, kézfelemeléssel szavazzon! (Szavazás.)

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a Kisgazdapárt javaslatát nem támogatja.

Tisztelt Országgyûlés! Most tehát sorra kerül a napirendi pontunk megállapítása. A ma kezdõdõ ülés napirendjére, a tanácskozás idõtartamára, a felszólalási idõkeretekre és elõterjesztésekre, az együttes tárgyalásra a Házszabály rendelkezéseinek megfelelõen elnöki jogkörömben teszek javaslatot az elõbbieknek megfelelõen.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, egyetért-e az általam elõterjesztett napirendi javaslattal? Kérem, kézfelemeléssel szavazzanak! (Szavazás.) Köszönöm szépen.

Megállapítom, hogy az Országgyûlés látható többsége a napirendi javaslatot elfogadta.

Felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy a házbizottságon született megállapodásnak megfelelõen a jövõben az Országgyûlés a korábbi gyakorlatnak megfelelõen a keddi napon 13 és 14 óra között tart ebédszünetet, és az úgynevezett interpellációs idõszak fél ötig tart.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatása. Két perc szünetet rendelek el. (Rövid szünet. - Általános zaj. - Több képviselõ távozik az ülésterembõl.)

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik tehát a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetésének végrehajtásáról szóló törvényjavaslat általános vitájának folytatása.

Az elõterjesztést T/4770. számon, az Állami Számvevõszék... (Általános zaj.) Figyelmet kérek, tisztelt Országgyûlés! Azok a képviselõtársaink, akik nem kívánják a vitát hallgatni, hagyják el a termet! (Több képviselõ távozik az ülésterembõl.) Az elõterjesztést 4770. számon, az Állami Számvevõszék jelentését T/4770/1. számon, a bizottságok ajánlásait pedig T/4770/2-14. számokon kapták kézhez képviselõtársaim.

Megadom a szót Kaszás Tibor úrnak, a honvédelmi bizottság elõadójának.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap