Bernáth Varga Balázs Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BERNÁTH VARGA BALÁZS (FKGP): Tisztelt Ecsõdi Képviselõ Úr! Azt az álláspontot nem osztom a Kisgazdapárt részérõl, hogy a téesz- elnököknek kedvezne ez a bizonyos törvénytervezet vagy a késõbbi törvény is. Tudniillik a Független Kisgazdapártnak sok tagja szövetkezeti elnök is. Tehát szövetkezetellenes pártnak eleve nem nevezhetõ a Független Kisgazdapárt.

A másik, a kárpótlással kapcsolatosan: amikor a kárpótlást a korábbi kormány keresztülvitte a parlamenten, a Független Kisgazdapártban akkor indult meg annak a gondolatnak a megvalósítása, hogy igenis, ki kell lépni abból a koalícióból, mert a Független Kisgazdapárt álláspontja a reprivatizáció volt a földkérdésben. Nem tudtunk egyetérteni a kárpótlással, hisz nagyon jól tudta mindenki, aki egy keveset is foglalkozott a földdel, hogy a kárpótlási jegyek nem biztos, hogy azokat fogják majdan dotálni vagy legalábbis anyagi hátrányukat részben kielégíteni, akik annak idején, az elmúlt évtizedekben gazdasági hátrányt szenvedtek.

(Ecsõdi Lászlóhoz fordulva.) Nem értettem az ön beszédébõl, hogy kitõl kellene megvédeni a szövetkezetben dolgozókat vagy pedig az egyéni gazdákat. Én azt hiszem, hogy itt senki sem szövetkezetitag- ellenes vagy - hogy mondjam - éppen kisparasztellenes, sem a kormány oldaláról, sem pedig az ellenzék oldaláról. Ezt a gondolatot nem értettem meg, lehet, hogy nem figyeltem kellõen. De én úgy ítélem meg, hogy ebben nem lehet vita, támogatni kell a szövetkezet minden tagját, és támogatni kell éppen úgy a kisparasztokat is.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap