Kapronczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

KAPRONCZI MIHÁLY (független): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Közelednek a '98-as választások. Jogos igény a választók részérõl, hogy a jelenlegi Országgyûlés és a kormány politikailag tegyen pontot a jócskán felgyülemlett piszkos ügyek végére, és arról tájékoztassa részletesen a közvéleményt. Gondolok itt többek között a Tocsik-ügyre, mely a szocialistákkal csendestársként mûködõ kisgazdák miatt nem került politikailag tisztázásra. A közvélemény végre szeretné tudni, hogy mi volt a valódi oka a fõvárosra hullott kézigránátesõnek, volt-e ennek politikai vagy politikusi háttere. Ugyanez vonatkozik a katonai rakéta szilveszteri becsapódására egy óbudai szórakozóhelyre, ahol a betiltott petárdák helyett ez robbant.

Felszólalásom aktualitását az adja, hogy a sajtó immár harmadszor rebesgeti Csikós József ex belügyi ezredes letartóztatása kapcsán, hogy az Energol Rt. elnök-vezérigazgatójának talán köze van az elõbb említett terrorcselekményekhez. Azt is olvashattuk a felelõs rendõrvezetõk nyilatkozataiból, hogy megtörtént az áttörés, és feltehetõleg a Csikós-ügy révén fény derül a szervezett bûnözõk politikai kapcsolataira. Ha ezek az állítások igazak, akkor ijesztõ perspektívák tárulhatnak fel, mivel a nevezett úr 1989-tõl hosszú éveken át, három parlamenti ciklusba belenyúlóan, négy kormány alatt a Belügyminisztériumban többek között a legtitkosabb, a III/III-as irattári anyagok felügyeletét és õrzését végezte. Az õ feladata volt például a nevezetes kisgazda borítékok elkészítése.

Nem tudom, mi indokolhatta ezt a rendkívül bizalmas állami megbízást, hiszen Csikós úr határõrségi szolgálata után Vas megye rettegett kulturális KISZ-titkáraként kezdte politikai pályafutását, arról volt nevezetes, hogy mindent betiltott, még Zelk Zoltán szombathelyi fõiskolai író-olvasó találkozóját is megpróbálta betiltatni. Ezután az MSZMP KB agitációs propaganda és adminisztratív osztályán dolgozva egyik szövegezõje volt, mint hírlik, annak a világhírûvé vált MSZMP KB titkos határozatnak, amely a nyolcvanas évek magyarországi ellenzéki csoportok elleni fellépésrõl szólt. Mint említettem, 1989-ben került a Belügyminisztériumba, tehát megállapíthatjuk, hogy jó Csikós elvtársból megbízható Csikós ezredes úr lett. Idézõjelbe téve "minden titkok tudójaként" vajon a rábízott, feldúlt, rendezetlen, könnyen hamisítható iratanyaggal csak elképzelni lehet, hogy mit mûvelhetett, különbözõ magasabb érdekek alapján, annak a tükrében, hogy most kiderült: nyugdíjas pályafutása során, nyugdíjasként nem csikós lett, nem is lócsiszár, hanem olajcsiszár, majdnem olajcsászár.

Úgy lenne erkölcsös, hogy az Energol Rt.-nél esetlegesen elkövetett súlyos bûncselekményei miatt az igazságügyi szervek folytassák le vele szemben a vizsgálatot törvényeink szerint, viszont a politikai vonatkozásokat parlamenti vizsgálóbizottságnak kellene sürgõsen megvizsgálni, tisztázni azt, hogyan maradhatott a helyén ilyen hosszú ideig, kiknek az utasítására vett részt a rendszerváltoztatás utáni politikai élet mérgezésében, esetleg ártatlan politikusok lejáratásában.

Tisztában vagyok azzal, hogy bár a választópolgárok ebben az ügyben is szeretnének tisztán látni még a választások elõtt, de tudom azt is, hogy kevés a remény, hisz itt ülnek e Házban, több frakcióban azok a képviselõtársaink, akik miniszterelnökként, belügyminiszterként, államtitkárként elszámoltathatták volna, pedig többen tanácsolták nekik, akik ezért rövid úton nagyon megbûnhõdtek.

A Magyar Igazság és Élet Pártja képviselõcsoportja a választások után az Országgyûlésben, amennyiben ezt a vizsgálatot nem folytatják le ebben a ciklusban, feltétlenül kezdeményezni fogja ezt a vizsgálatot.

Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap