Györgyi Kálmán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GYÖRGYI KÁLMÁN legfõbb ügyész: Elnök Úr! Képviselõ Asszony! Azt szeretném mondani, hogy a kérdésében említett téma az elmúlt idõkben heves politikai viták tárgyát képezte. Azt gondolom, hogy ennek a heves politikai vitának én nem szeretnék a résztvevõje lenni.

(14.50)

Az idén nyáron módosított alkotmány végrehajtása érdekében meg kell csinálni egy törvényt. A törvényjavaslat itt van az Országgyûlés elõtt.

Ha azt az értelmezést kérném az Alkotmánybíróságtól, amit a képviselõ asszony indítványoz, akkor tulajdonképpen az Alkotmánybíróság abba a folyamatba lenne szakértõként vagy tanácsadóként bekapcsolva, ami ennek az új törvénynek a megalkotását jelenti. Tehát tulajdonképpen neki azt kellene elmondani, hogy az alkotmánynak megfelelõen hogyan alakítandó ki az a törvényjavaslat, amely az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szól.

A kérdés másik vonatkozása:

Éppen a képviselõ asszony volt kedves eljuttatni hozzám hat magyar demokrata fórumbeli képviselõ beadványát az Alkotmánybírósághoz, amely a hatályos 1989. évi XVII. törvény rendelkezéseinek megsemmisítését kéri, mondván, hogy az alkotmányellenes. Ezek a kérdések nem dönthetõk el az alkotmány megfelelõ rendelkezéseinek értelmezése nélkül.

Úgy gondolom, a képviselõ asszony utalt arra, hogy a (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõ leteltét.) legfõbb ügyész egy pártpolitika-mentes figura, szeretne az maradni.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap