Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Képviselõ Asszony! Tisztelt Ház! A kormány ez év májusi határozatában nemcsak az autópálya-program finanszírozásáról, hanem az autópálya- használat díjpolitikai elveirõl is határozott. A határozat kimondja: "A nagyobb városainkat elkerülõ autópálya-szakaszok és a fõváros körüli körgyûrû, továbbá az azon belüli autópályák használata díjmentes legyen." A rendelkezés nyilvánvaló célja, hogy az autópályák használatát, különösen pedig a városokat elkerülõ autópálya- használatot vonzóvá tegye, és ezzel mérsékelje a nagyvárosok forgalmát.

Az M0-ásra hozott döntés miatt a körgyûrû közvetlen közelében lévõ településeket a díjasítás nem érinti. Az agglomeráció távolabbi helységei általában rendkívül rövid szakaszon, a gyakori használók számára még ez is kedvezményes díjak mellett lesz használható. E tekintetben alapvetõ törekvésünk, hogy olyan díjrendszer érvényesüljön, amely a helyi lakosok, a rendszeres használók, valamint a tömegközlekedést igénybe vevõk számára legyen a legkedvezõbb. A kormány tehát az autópálya-fejlesztés és díjpolitika kialakításakor nagyon is gondol az agglomerációra.

Örülök annak, amit a képviselõ asszony mondott, hogy megalakult az agglomerációs fejlesztési tanács, amelynek tanácsait igénybe fogjuk venni. Meggyõzõdésem, hogy a fõváros körül élõ lakosság valóban oly mértékben kötõdik a fõvároshoz, hogy számukra elérhetõvé, a fõváros számára pedig elviselhetõvé kell tenni ezt a lehetõséget. Erre törekeszünk, és ezt szeretném javasolni a fejlesztési tanács számára is.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap