Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Képviselõ Úr! A kérdés teljesen világos, és világos lesz rá a válasz is: lehet.

(16.10)

A gyermek- és ifjúsági alapprogramokról az 1995. évi LXIV. törvény rendelkezik. Ennek 4. §-a sorolja fel azokat a tevékenységi köröket - még egyszer mondom: tevékenységi köröket, nem szervezeti, mûködési, gazdasági formákat -, amelyek támogatása az alapprogram feladata. Hasonlóképpen jár el a törvény, mint például az önkormányzati törvény, amelyik nem intézmény fenntartását és intézményi forma megnevezését írja elõ az önkormányzatoknak, hanem a feladat ellátását, és ehhez biztosítja a megfelelõ normatív támogatást.

Az ön által említett pályázat egyébként három részterületbõl állt. Ebbõl az egyik a gyermek és ifjúsági kulturális ellátás fejlesztése érdekében kifejtendõ hivatásos mûvészeti tevékenység elindítását, támogatását célozta meg 10 millió forintos keretösszeggel. Az, hogy a mûvészetek területén is mûködnek gazdasági társaságok, úgy gondolom, természetes; a mûvészek is a piacgazdaság színterein kényszerülnek megélni. Közpénzekkel támogat a Magyar Könyvalapítvány, a Mozgókép Alapítvány, a Nemzeti Kulturális Alap, a Mûvészeti és Szabadmûvelõdési Közalapítvány, a Magyar Történelmi Filmalapítvány is olyan gazdasági társaságokat, amelyek kulturális tevékenységet, szolgáltatást végeznek.

Az említett pályázat nyertesei közül hadd említsek meg néhányat. Ilyen a Csillag és Ádám Filmszabászati Betéti Társaság, amely a gyermekkereskedelem, a gyermekprostitúció közép- és kelet-európai kérdéseivel foglalkozó film elkészítéséhez kért és kapott támogatást. Nem gondolom, hogy ez rossz helyre ment. A Gödöllõi Szimfonikus Zenekar ifjúsági hangversenysorozatot hirdetett meg, ez történetesen gazdasági társaság formájában mûködik. A Pécsi Nemzeti Színház Bábszínháza szintén hasznos vállalkozás, noha betéti formában mûködik. Folytathatnám a sort, de úgy gondolom, hogy a tevékenység tartalma, és nem a formája a lényeg.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap