Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Figyelemmel arra, hogy több képviselõtársunk nem kíván szólni, a vita e szakaszát lezárom, és a második vitaszakaszt nyitom meg az ajánlás 3. pontjának megfelelõen. (Nincs jelentkezõ.) Itt sem kíván senki sem szólni, ezért a vita e szakaszát lezárom.

A részletes vita egészét is lezárom. Világosi Gábor államtitkár úr nem most kíván válaszolni a vitában elhangzottakra.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik az országgyûlési képviselõk választásáról szóló 1989. évi XXXIV. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/4751. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig T/4751/3. számon kapták meg képviselõtársaim.

Tisztelt Országgyûlés! Az elõterjesztéshez két módosító javaslat érkezett, és az összefüggésekre figyelemmel indítványozom ezek összevonását a részletes vitában. Ha ezzel egyetért a tisztelt Országgyûlés, akkor kézfelemeléssel fejezze ki egyetértését. (Megtörténik.)

Megállapítom, hogy a látható többség egyetért a javaslattal.

Megkérdezem, kíván-e valaki felszólalni. (Nincs jelentkezõ.) Nem. A részletes vitát lezárom. Világosi Gábor államtitkár úr nem most kíván szólni.

Soron következik az országos népszavazásról és népi kezdeményezésrõl szóló törvényjavaslat részletes vitája. Az elõterjesztést T/4752. számon, az alkotmányügyi bizottság ajánlását pedig T/4752/8. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Az alkotmányügyi bizottság nem kívánja szóban kiegészíteni ajánlását.

Ezek után javaslatot teszek a részletes vita szakaszolására a törvényjavaslat szerkezeti rendjét követve és a módosító javaslatok közti összefüggéseket figyelembe véve.

Ennek alapján az elsõ szakaszban az aláírásgyûjtésre vonatkozó szabályok módosításait tartalmazó javaslatok vitájára kerül sor az ajánlás 1-4., valamint 11. pontjai szerint. A második szakasz pedig az ajánlás 5-10. pontjai alapján a népszavazás idõbeli korlátjára és jellegére vonatkozó módosító javaslatokat tartalmazza.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a javasolt vitaszerkezetet. (Szavazás.) Köszönöm.

Az Országgyûlés látható többsége támogatja.

Ezek szerint az elsõ vitaszakaszt nyitom meg az ajánlás 1-4. és 11. pontjai alapján. Megadom a szót Sebõk János képviselõ úrnak, MSZP.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap