Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság az elmúlt héten szerdán, szeptember 24-én tárgyalta meg a három adótörvényt módosító T/4833. számú törvényjavaslatot, és azt általános vitára alkalmasnak találva ajánlja az Országgyûlésnek megtárgyalásra, illetõleg elfogadásra.

A törvényjavaslat, amely három adótörvényt érint, különbözõ terjedelemben foglalkozik az agrárgazdaság kérdéseivel. Én kettõre szeretném fölhívni a figyelmüket. Az elsõ az illetékekrõl szóló törvény kapcsán teendõ megjegyzés. Az illetéktörvény - hasonlatosan más adótörvényekhez - foglalkozik a külföldi székhelyû vállalkozások magyarországi fióktelepeinek a kérdéseivel. Teszi, illetõleg teszik a javaslatok ezt olyan körülmények között, amikor maga a fióktelepre vonatkozó törvényjavaslat még a kormányt sem járta meg. Ez bölcs elõrelátásra vall, ugyanakkor fölvet néhány kérdést, és éppen ez lenne a lényeges a mondandómban. Ez fölveti azt a kérdést, hogy már beterjesztett, illetõleg elfogadott törvények miért nem kaptak hasonló megítélést.

Mire gondol a mezõgazdasági bizottság? A mezõgazdasági bizottság arra gondol, hogy beterjesztette a kormány a termõföldrõl szóló törvény módosítását, és abban - nagyon helyesen - a haszonbérleti szerzõdések kötelezõ ingatlan-nyilvántartási bejegyzését írná elõ. Úgy gondoljuk, indokolt e kötelezettség, és teljesen természetesnek tartjuk azt is, hogy ezen kötelezettség teljesítéséért illeték nem szabad hogy terhelje az érdekelteket. Éppen ezért szeretnénk fölhívni a figyelmet arra, hogy ezen illetékmentességrõl valamilyen formában gondoskodni kell. Áttekintve magát a törvényjavaslatot, házszabályszerûen vélhetõleg csak a földtörvény kezelése kapcsán lehet ezt a dolgot rendezni, de feltétlenül együtt gondolkodást igényel a kormány képviselõivel.

A másik megjegyzése a mezõgazdasági bizottságnak - és ez tényleg rövid lesz - a helyi adókról szóló törvényhez, illetõleg annak módosításához kapcsolódik. A mezõgazdasági bizottság üdvözli, hogy a javaslat az iparûzési adó alapját az anyagköltséggel szûkíti, hiszen ez elsõsorban a mezõgazdasági vállalkozások iparûzési adójánál jelent számukra könnyebbséget. Régi javaslata ez a szakmának, fontos, hogy most az idei adótörvény-módosítás ezt végre befogadta.

Befejezésül és összegzésül megismétlem: a bizottság általános vitára ajánlja, és képviselõtársaimnak javaslom, hogy a most meghallgatott véleményt is vegyék figyelembe e vita lezárása elõtt.

Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap