Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Külügyminiszter Úr! A Magyar Demokrata Fórum elkötelezett híve az euro-atlanti integrációnak, sõt, talán nyogodtan mondhatjuk, ennek az volt az elõfeltétele, hogy a Varsói Szerzõdés mint katonai tömb megszûnjön. Ennek megszûnésére a Magyar Demokrata Fórum akkori elnöke, Antall József, néhai miniszterelnök úr javaslata után került sor.

A népszavazás intézményérõl - hiszen külügyminiszter úr felvetette, hogy a népszavazás és annak eredménye esetleg kérdéses. Milyen veszély leselkedik a népszavazásra? Mindenféleképpen az, hogy a kormányzat nem fogadta el az ellenzék figyelmeztetését 1997. július 11-én, amikor jeleztük, hogy hasonló kezdeményezés indult el a társadalomban a népszavazás ügyében. Ez: a föld, a külföldiek földtulajdonszerzése, és ha a kormány nem vonja vissza a földtörvényre tett módosító javaslatát, akkor óhatatlanul egyidõben kerül sor a népszavazásra. Ezt a miniszterelnök úr akkor nem hitte el; utólag kénytelen volt belátni, hogy ez nem a Magyar Demokrata Fórum kitalálása, hanem a jogszabályokból természetesen adódik.

Megítélésünk szerint akkor veszélyezteti valami is a népszavazást, ha a kormány alkotmánysértõ lépésre szánja el magát. Megítélésünk szerint akkor tesz alkotmánysértõ módon, ha a több mint 300 ezer aláírással kezdeményezett népszavazási kérdés nem kerül fel a szavazólapra. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Úgy van!) Még van idõ, még meg lehet oldani, ellenzéki oldalról teszünk arra javaslatot, és megteremtjük a lehetõségét annak, hogy önöknek alkalmuk legyen elfogadni ezt a kérdést, és ha ez kerül a szavazólapra, egészen biztos, hogy sikeres és eredményes népszavazás elé nézünk, ami, úgy gondolom, az országnak és mindenkinek az érdeke. Ebben várnánk a tisztelt kormánypárti képviselõk megértését és cselekvését.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap