Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Amint elnök úr már utalt rá az ülés megnyitásakor, október 6-a van. Halottakra emlékezünk, és halhatatlanokat idézünk. Batthyány Lajos, Csányi László, Perényi Zsigmond, a tizenhárom aradi vértanú, a forradalom és szabadságharc neves és névtelen hõsei ösztönösen vagy tudatosan vállalták azt, amit Berzsenyi Dániel a magyar költészet magasába emelt, az igéket arról, hogy "élni és halni tanuljatok!"

1848-49 fordulatát, a nemzeti és jogkiterjesztõ fordulatot valamennyien az élet parancsának tekintették. Küzdöttek azért, amit ez a fordulat bebiztosított, hogy Magyarország népének négyötöde kiszabaduljon a földesurak függésébõl, hogy élvezze a szabadságot és a jogegyenlõséget, hogy az ország ne legyen gyakorlatilag alávetett tartománya a cárral paktáló dinasztiának, az uralkodónak, aki kész volt esküt szegni, és udvaroncainak, akik a bécsi büro uraival együtt cinikus hatalompolitikát folytattak Magyarországon hanem ezt a helyzetet felváltsa a magyar megújuló Országgyûlés és a népképviseleti Országgyûlésnek felelõs, független magyar kormány.

Azt is az élet parancsának tekintették, hogy amikor támadás indult a megújult Magyarország ellen, és a szabadság ellenfelei megosztó politikát folytattak, akkor vállalja az ország, és vállalják minden kockázatával együtt saját maguk, hogy ez az ország meg tudjon állni a polgárosító, a nemzeti újjászületést jelentõ, az Európával azonosulást ígérõ új úton, vállalva minden kockázatot, azt is, ami abban öltött testet, hogy ha kell, a halált is vállalni kell, mert ez azonos az életért való küzdelem parancsával.

(15.30)

S ismerjük valamennyien a történetet, tudjuk, hogy valóban küzdöttek a haza, a nemzet, az együtt élõ népek szabadságáért annak tudatában, hogy az értelmes halál az értelmes életért való küzdelem vétke és jutalma lehet. Vétek a zsarnokok szemében jutalom azoknak a szemében, akik vállalták az értéket, és tisztelik követendõ példaként a halottakat a halhatatlanság útján.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap