Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök úr! Tisztelt Ház! Torgyán képviselõ úr immár ötödik hete, minden hétfõn a társadalmat nyugtalanító legújabb eseményekrõl kíván beszámolni napirend elõtt.

Bizonyára a tisztelt Házban sokan ismerik azt az anekdotát az egyszeri grófról, aki utasította inasát, hogy nézzen ki az északi ablakon, esik-e az esõ, majd amikor a válasz az volt, hogy igen, utasította: a keleti, a nyugati és a déli ablakon is nézze meg ugyanezt. Amikor Jean minden alkalommal jelentette, hogy ott is esik az esõ, akkor az úr levonta a következtetést: úgy látszik, országos esõzés van. (Zaj. Derültség.) Valahogy Torgyán képviselõ úr is úgy lehet ezzel, hogy a társadalmat nyugtalanító kérdéseket összetéveszti azzal, ami õt és legszûkebb környezetét nyugtalanítja.

(15.40)

Mint hallhattuk hozzászólásában, Torgyán képviselõ urat mindenekelõtt az nyugtalanítja, hogy az ország immár nem fogja egyenes adásban élvezni az õ páratlan napirend elõtti hozzászólásait. (Moraj és közbeszólások az FKGP padsoraiból. - Szórványos taps az MSZP padsoraiból.) Nem vagyok meggyõzõdve arról, hogy ez valóban a társadalmat nyugtalanító kérdés.

Ha azonban mégis az, akkor szeretném felhívni Torgyán képviselõ úr figyelmét arra, hogy az 1996. évi I. törvényt, azaz a rádiózásról és a televíziózásról szóló törvényt a tisztelt Ház példás egységben, hatpárti egyetértéssel fogadta el. Ez a törvény intézkedik arról, hogy a televízió 2-es csatornáját - a törvény hatálybalépését követõ meghatározott idõn belül - mûholdon kell közvetíteni, és a 2-es, illetõleg a volt 3-as csatornát privatizálni kell.

Ezt a törvényt, tisztelt Ház, a Független Kisgazdapárt is megszavazta, és a Független Kisgazdapárt nem kívánt beleszavaztatni olyan különleges jogosítványokat - vagy pontosabban: kötelezettségeket -, amelyek a szerzõdõ feleket kötelezték volna arra, hogy továbbra is közvetítsék az országgyûlési adásokat. (Dr. Torgyán József: Benne van a szerzõdésben! - Gyimóthy Géza: A TV1-et kellene!)

Én tehát azt gondolom, hogy amennyiben tömeges igény mutatkozik a lakosság részérõl, amennyiben tehát magas nézettséget fog produkálni a tisztelt Ház, akkor a kereskedelmi csatornák az Országgyûlés ülését továbbra is közvetíteni fogják egyenes adásban, a lehetõségük erre megvan. Ha a tisztelt Ház nem produkál olyan teljesítményt, amit a választópolgárok döntõ többsége a magáénak érezne, és érdeklõdne iránta, akkor a kereskedelmi csatornák valószínûleg nem fogják közvetíteni. Szeretném felhívni a figyelmet, hogy ez Torgyán képviselõ úron és a Független Kisgazdapárton is múlik.

Egyébként pedig, ami azt illeti, arra, hogy a képviselõ úr választási gyõzelme elõtt vagy után fel kívánja bontani a szerzõdést, s vissza kívánja perelni a frekvenciát, én csak azt kívánom mondani: nem kívánjuk megakadályozni a Független Kisgazdapártot abban, hogy választási gyõzelme után az elsõ akciója egy ilyen nagy népszerûségnek örvendõ lépés legyen. Így tehát megvárjuk vele, amíg a Független Kisgazdapárt választási gyõzelmet arat, reményeim szerint valamikor a XXII. században.

Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiból. - Moraj az FKGP padsoraiból. - Dr. Torgyán József: Plusz kétszáz nekünk!)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap