Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): A népszavazás ügye - amirõl vitatkozunk a parlamentben most már hetek, hónapok óta - meggyõzõdésem szerint döntõ fordulóhoz ért. Az állampolgári jogok biztosa - teljesítve alkotmányos kötelezettségét - a földrõl tartandó népszavazás kérdését az Alkotmánybíróság elé terjeszti. Gönczöl Katalin döntése indoklásakor kifejtette, hogy mi is a kérdés valójában. Az a kérdés, hogy az Országgyûlés dönthet-e a mérlegelésére bízott, kormánytól származó kezdeményezés ügyében, vagy köteles megvárni az alkotmány szerint kötelezõen elrendelendõ és a választópolgárok kezdeményezéséhez tartozó aláírások hitelesítésének eredményét. Ez véleménye szerint csak az alkotmány értelmezése útján érhetõ el.

A népszavazási törvény 11. §-a világossá teszi, hogy van különbség a kormány által kezdeményezett, illetve a polgárok által kezdeményezett népszavazási kezdeményezés között. A törvény paragrafusa azt is világossá teszi, hogy a polgárok kezdeményezése a magasabb rendû, hiszen azt a parlament semmilyen módon nem bírálhatja felül, míg a kormányét igen.

(16.00)

Igen jelentõs mértékben fennáll tehát a lehetõsége annak, hogy a 350 ezer polgár aláírásával kezdeményezett kérdés kormánytöbbség általi félresöprését az Alkotmánybíróság alkotmányellenesnek fogja minõsíteni. Így tehát már azt sem mondhatja majd el Vastagh igazságügy- miniszter úr, hogy a törvény szellemét megsértettük ugyan, de betûjét betartottuk, mert az is kiderülhet nagyon hamar, hogy a törvény betûjét is megsértette a kormány eljárása. Ha ez bekövetkezik, az nemcsak az önök által kierõszakolt kérdéseket helyezi törvényen kívül, az Alkotmánybíróság döntése könnyen a november 16-i NATO-népszavazás ügyét is kényszerûen maga alá temetheti.

A koalíciós pártok képviselõi, a kormány és személyesen Horn Gyula miniszterelnök úr ezt a súlyos kül- és belpolitikai bonyodalmakkal fenyegetõ veszélyt egyetlen módon háríthatja el: ha nem állnak továbbra a polgárok által javasolt kérdés népszavazásra bocsátásának útjába; ha végre tudomásul veszik, hogy nem szegülhetnek szembe a közakarattal; ha a kormány lemond arról a szándékáról, hogy a polgári kezdeményezés háta mögé kerülve 330 ezer polgár akaratával szemben erõnek erejével a saját maga kieszelte kérdéseket írja fel a népszavazási szavazólapokra.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt képviselõcsoportját felelõssége arra kötelezi, hogy figyelmeztessük a kormányt: hallgasson a józan eszére. Felszólítjuk a koalíciós pártok parlamenti képviselõit, a kormányt, hogy cselekedjék felelõs politikushoz méltóan. Õszintén reméljük, hogy a kormány rendelkezik a meghátráláshoz szükséges elegendõ lelkierõvel és politikai belátással, mert a rossz döntés és az ebbõl eredõ következmények súlyos felelõsségét mostantól egyedül és kizárólag a kormánynak kell viselnie. (Moraj a kormánypártok soraiban. - Szöllõsi Istvánné: Idáig ki viselte?)

Nem hihetjük, és nem is törõdhetünk bele, hogy a kormány tulajdon rossz lelkiismerete okán most mindent egy lapra tegyen fel. Márpedig úgy tûnik, hogy a kormánynak ez ügyben semmi sem drága. Nem hihetjük, hogy puszta politikai presztízsszempontok miatt önök képesek lesznek szembemenni a polgárok akaratával; hogy képesek lesznek megcsúfolni a népszavazás intézményét; hogy képesek lesznek kockára tenni a NATO- csatlakozás ügyét.

Igaz, néhány napja még nem hihettük volna azt sem, hogy önök képesek lesznek szó szerint megfenyegetni az állampolgári jogok szószólóját, ahogyan tette ezt az egyik MSZP-s frakcióvezetõ-helyettes úr, vagy tette az MSZP baloldali tömörülésének vezetõje. Nem hihettük azt sem, hogy a Belügyminisztérium aláírásokat hitelesítõ hivatalának vezetõje az eddigi joggyakorlattal ellentétesen megfosztja az Országos Választási Bizottságot attól, hogy a hitelesítés kérdésében akaratát érvényesíteni tudja.

Az ügy érdemét érintõ kérdésben pedig sajnálattal, de azt kell mondanom, hogy a Fidesz-Magyar Polgári Párt és a kormány álláspontja az elmúlt hetekben egy jottányit sem közeledett. A vita közöttünk abban volt, és ma is abban áll, hogy mi továbbra sem kívánjuk semmilyen formában sem lehetõvé tenni a külföldiek termõföldtulajdon- szerzését, szemben önökkel, akik agyafúrt kérdéseikkel jogi kiskaput kívánnak nyitni a külföldieknek. (Közbekiabálás Mészáros Béla részérõl.) Kérem, viselkedjenek önök is - kedves bekiabáló úr (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret leteltét.), viselkedjen ön is - felelõs politikus módjára!

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzék soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap