Szántó Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZÁNTÓ MIHÁLY, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Úr! Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! Az Országgyûlés környezetvédelmi bizottsága 1997. június 18-ai ülésén foglalkozott a nemdohányzók védelmérõl és a dohányzással kapcsolatos egészségkárosodás megelõzésérõl szóló T/4495. számú törvényjavaslattal. A bizottság - tekintettel a világban ma lezajló tendenciákra - kifejezetten idõszerûnek, és hazánk lakosságának egészségi állapotát tekintve rendkívül szükségesnek tartja, hogy a törvény megszülessen.

Kiemelendõnek tekinthetõ a javaslatban, hogy több tekintetben is az Európában, illetve az Észak-Amerikában honos szabályozási megoldások jelennek meg a javaslatban, ami ismét igazolja azt a törekvést, hogy a magyar törvényhozás és gyakorlata a fejlett európai normáknak megfelelõen kívánja szabályozni állampolgárai életét. A nemzetközi tendenciák azt mutatják, hogy az ember és az emberi egészségvédelem - teljesen jogosan - elsõbbséget kap. Ez a javaslat jól harmonizál ezzel a gondolattal, megalapozza azt az alapelvet, amely szerint a jövõ generációk életére is elõre kell tekinteni akkor, amikor a ma életét szabályozzuk.

A megfelelõ indoklással ellátott törvényjavaslat bár rövid, mégis kitér a leglényegesebb kérdésekre, és elegendõ a kérdés szabályozására. Megalapozza a nemdohányzók érdekeinek jogi alapú védelmét oly módon, hogy a dohányzók és természetesen a dohányipar mozgástere is szabályozottan létezni tudjon.

A bizottság ülésén megállapította, hogy ez a törvény a közelmúltban elfogadott gazdasági reklámtevékenységrõl szóló törvényhez kapcsolódó elõírásaival együtt szolgálja a nemzeti környezet-egészségügyi akcióprogram megvalósítását.

Tisztelt Képviselõtársaim! Mindezen gondolatok tükrében a törvényjavaslatot a bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak tartotta.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap