Lotz Károly Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LOTZ KÁROLY, közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársak! A közúti jelzések megfelelõ elhelyezése és láthatósága a közlekedés biztonságának alapvetõ feltétele. A jelzõtáblák jól látható elhelyezése sajnos gyakran abba az akadályba ütközött, hogy az építmények és a tartószerkezetek tulajdonosai az érintett önkormányzattól ezért térítést, nemegyszer jelentõs térítést igényeltek.

A forgalomban részt vevõk és természetesen a köz érdeke a szó szoros értelmében azt követeli, hogy az építmények és a tartószerkezetek tulajdonosai a közúti jelzések térítésmentes elhelyezését tûrjék.

(17.20)

Ez egyébként nemzetközileg is elfogadott, jogos igény és gyakorlat.

A tûrési kötelezettség elõírása semmiképp sem jelentené azt, hogy az oszlopok tulajdonosait gazdasági reklámtevékenység ellátására köteleznénk. Az 1980. évi 3. számú törvényerejû rendelettel kihirdetett, a közúti közlekedésrõl szóló, Bécsben aláírt egyezmény elõírja, hogy tilos közúti jelzõtáblán olyan információt elhelyezni, amely nem áll kapcsolatban az említett jelzõtábla céljával. Amennyiben a közúti jelzések kihelyezésével összefüggésben kár keletkezik, azt a károkozó a polgári törvénykönyv szabályai szerint természetesen köteles megtéríteni.

Tisztelt Képviselõtársaim! Az önök elõtt lévõ törvénymódosítási javaslat és az ahhoz benyújtott alkotmányügyi bizottsági indítvány megoldást ad a bevezetõben ismertetett problémára. Megfelelõ összhangot teremt az egyéni és a közérdek között, hozzájárul a közlekedésbiztonság feltételeinek javulásához. Mindezekre tekintettel kérem a tisztelt Országgyûlést, a tisztelt képviselõtársakat, hogy a bizottsági indítvánnyal pontosított javaslatot támogatni szíveskedjenek.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypárti oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap