Szabó Rudolfné Tartalom Elõzõ Következõ

SZABÓ RUDOLFNÉ DR. (SZDSZ): Tisztelt Elnöknõ! Tisztelt Ház! A 19. §- sal kapcsolatban szeretnék néhány gondolatot elmondani, amelyik a 20/A §-t módosítja. Ez a tartalékállományról szól.

A tartalékállomány bevezetésével egyetért a szakma. Erre a korábbi létszám-leépítési tapasztalatok jó alapot adnak. Emberiességi és költségvetési szempontból egyaránt indokolható. Az sem közömbös, hogy a pályabiztonság erõsítésének is kiegészítõ eszköze lehet.

Bár a tervezet kormányrendeletre bízza a jogintézmény részletes szabályozását, és csak '98. szeptember 1-jével lép majd hatályba, felvetõdött, hogy a rendszer mûködtetését a központi adatnyilvántartás mellett célszerû lenne a közigazgatási hivatalok által kezelt adatbázisok átalakításával megvalósítani, és ez számítások szerint minimális létszámnöveléssel járna.

A szakasz módosítására is sort szeretnénk még keríteni, amennyiben lesz erre lehetõség. Tudniillik a törvénymódosítás szerint - így szól a szakasz - "ha a köztisztviselõ a tartalékállományba helyezéséhez nem járul hozzá", ezt úgy módosítanánk, hogy "alapos indokkal nem járul hozzá", vagy "indokolt" - ez az "indokolt" a betét - "kérésére a tartalékállományból törlik, a reá irányadó végkielégítés felére jogosult". Azt gondoljuk, mindenképpen szükséges lenne ez a betoldás.

Köszönöm, a többit majd késõbb. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap