Füle István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. FÜLE ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Az ajánlás 3., illetve részben a 4. pontjához szeretnék néhány gondolatot hozzáfûzni.

Az ajánlás 3. pontjában a 10. §-hoz nyújtottam be javaslatot. Ez a 10. § arról szól, hogy a munkáltatói jogkör gyakorlója közigazgatási szervezeti és köztisztség-viselõi álláshelyének megüresedésérõl 15 napon belül a belügyminiszter által meghatározott rendben tájékoztatást kell nyújtani - ha megüresedik tehát egy álláshely, és ezt határidõn belül nem tudja betölteni.

A gondom tulajdonképpen az, hogy 15 napon belül, fõleg nagyobb önkormányzatok esetében, fõleg vezetõ beosztások esetében megfelelõ tisztségviselõt találni, azt alkalmazni - egyszerûen lehetetlen. Ilyen értelemben azt kell hogy mondjam, hogy egy olyan jog átvételérõl vagy elvételérõl is van szó ebben az esetben az önkormányzatoktól, még ha ezt csak közvetve is lehet kimondani, amelyrõl én úgy gondolom, alapvetõen az övék kellene hogy legyen, beleértve azt is, hogy hol hirdetik meg. Így egy olyan adminisztrációra is rászorítjuk õket - amellett, hogy egy picit az önállóságukat is csorbítja ez az egész -, ami egy állandó, mindennapos kapcsolatot kellene hogy feltételezzen a Belügyminisztérium és az önkormányzatok között.

Ez utóbbi a gondom az ajánlás 4. pontjában a 10. §-hoz benyújtott további módosításommal kapcsolatosan is, ami szintén elõírja azt, hogy a BM hivatalos lapjában kell a pályázati felhívást benyújtani, és ez a "centralizáció" - ezt egyébként idézõjelben mondom - több paragrafuson is végighúzódik.

Megkérdeztem önkormányzatokat, nem igazán örülnek ezeknek a javaslatoknak, és úgy gondolom, ez egy kis feszültséget fog eredményezni, már csak azért is, mert ezeket a javaslatokat az egyetértõ (Sic!) sem támogatta, tehát feltehetõen a parlament az eredeti javaslatot fogja elfogadni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap