Koltai Imre Tartalom Elõzõ Következõ

KOLTAI IMRE, a környezetvédelmi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! Az Országgyûlés környezetvédelmi bizottsága - mint kijelölt bizottság - 1997. október 1-jén tárgyalta meg a közhasznú szervezetekrõl szóló T/4890. számú törvényjavaslatot. A bizottság a törvényjavaslatot szükségesnek és idõszerûnek tartja, tekintettel arra, hogy a közhasznú szervezetek száma jelentõs mértékben gyarapodott.

A törvényjavaslat 26. § c) pontjában felsorolt tizennyolc közhasznú tevékenység közül mintegy tíz közvetlenül megfelel a környezetvédelmi bizottság hatáskörébe tartozó témáknak. Ezen túlmenõen további közhasznú tevékenységek is léteznek; például az állatvédelem, amely a jelenlegi felsorolásban nem szerepel.

A bizottság a törvényjavaslat indoklását általában és részleteiben is jónak tartja, a törvényjavaslat az alkotmánnyal és más törvényekkel, továbbá a nemzetközi szabályozással összhangban van, annak megfelel. A törvényjavaslat társadalmi-gazdasági hatásai jelentõsek, az indoklás ezt csak viszonylag szûk terjedelemben mutatja be, ezért a bizottság igényli, hogy az elõkészítés keretében végzett hatásvizsgálatokról a vita késõbbi szakaszában kapjon tájékoztatást. A bizottság megállapította, hogy a törvényjavaslat a joszabályszerkesztés formai feltételeinek megfelel, áttekinthetõsége, közérthetõsége jó.

Néhány kérdést várhatóan alaposan meg kell vitatni, ezek valószínûleg valóban élénk vitatémák lesznek. Ilyenek: mely tevékenységek valóban közhasznúak; az érdekképviselet, érdekvédelem az- e; az elejtett nonprofit-felügyelet helyett kell-e valami más; milyen kedvezmények adhatók, azokat hol kell szabályozni; az adminisztrációs szabályok bonyolultak-e vagy nem; lehet-e ezeken egyszerûsíteni; hogy lenne tovább ösztönözhetõ a közfeladatok kihelyezése civil szervezetekhez.

Összefoglalva: a bizottság álláspontja szerint a törvényjavaslat szükséges és idõszerû, és kiegészítésekkel, módosításokkal elõsegítheti a közhasznú tevékenységet végzõ szervezetek biztonságos és hatékony mûködését. A bizottság a törvény tárgyalását általános vitára egyhangúlag alkalmasnak minõsíti. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap