Urbán Árpád Tartalom Elõzõ Következõ

URBÁN ÁRPÁD, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Kedves Képviselõtársaim! Az Országgyûlés oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottsága nevében a rendelkezésemre álló néhány percben szeretném ajánlásunkat megfogalmazni a közhasznú szervezetekrõl szóló T/4890. számú törvényjavaslathoz, amelyet bizottságunk 1997. október 1-jén megtárgyalt, annak benyújtását örömmel fogadta; mindezt azért tette, mert meggyõzõdése, hogy e törvény - sok más társával együtt - hiányt pótol, megfelel a kormány törekvéseinek, de a társadalmi érdekeknek is, azokat igyekszik közös nevezõre hozni.

Nagyon sajnálatos tény - és ezt is el kell hogy mondjam -, hogy ezen a bizottsági összejövetelen, bizottsági ülésen egyetlenegy ellenzéki képviselõtársam sem vett részt.

A törvény szeretné egységesebbé tenni a különbözõ típusú, úgynevezett nonprofit szervezetek mûködésének szabályozását, ugyanakkor - az állami szerepvállalás csökkentésére irányuló kormányzati szándékkal összhangban - lehetõséget teremt a korábban állami, illetve önkormányzati feladatok átruházására, a civil szféra jobb bevonására, annak hatékony közremûködésére.

Bizottságunk nagy figyelemmel kísérte a törvény születésének sokszor viszontagságos útját, ugyanis a 26. § c) pontjában felsorolt tevékenység szinte valamennyi eleme kapcsolódik bizottságunk tevékenységi területeihez is: az oktatáshoz, a tudományhoz, az ifjúsághoz, a sporthoz - mint ahogy azt az elõbb miniszter úr is elmondta már expozéjában.

Szeretném elmondani, hogy hiába hordtuk túl - több mint egy évig készült e törvénytervezet -, mégsem lett olyan, mint amilyennek azt szerettük volna. A folyamatos egyeztetés ellenére elõfordulnak pontatlan, hiányos megfogalmazások, itt-ott még koherenciazavar is tapasztalható a törvényben, de ezek kiküszöbölésére a módosító indítványok kapcsán van lehetõség.

Problémaként merült fel bizottságunkban az érdekegyeztetési folyamat nem megfelelõ szintû volta, amely most még a törvény útjával párhuzamosan elvégezhetõ, természetesen szem elõtt tartva a törvény 1998. január 1-jei hatálybalépését. Bizottságunk kéri a kormányt és az érdekegyeztetõ tanácsokban érintetteket, hogy a tárgyalásokat szíveskedjenek mielõbb lefolytatni.

Tisztelt Képviselõtársaim! E törvényjavaslat 27 paragrafusból áll, mégis legfontosabbnak a nem létezõ 28.-at tartjuk, amely a törvény szellemiségét, annak megvalósíthatóságát, társadalmunk egészére ható pozitív kisugárzását, a rendet, a fegyelmezettebb munkát, a gyermekkorát élõ demokráciánk mielõbbi megerõsödését szolgálja.

Az elmondottak alapján a bizottság 9 igen és 1 nem szavazattal a törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartotta, és ezt kérem valamennyi tisztelt képviselõtársamtól is. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap