Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A közhasznú szervezetekrõl szóló törvényjavaslatot -

tehát a tevékenység kedvezményeirõl, a közhasznú szervezetek típusairól, felügyeletükrõl, nyilvántartásba vételükrõl és gazdálkodásukról készített törvényjavaslatot - meglepõ módon a mûvelõdési és közoktatási miniszter úr terjesztette elõ. Ez azért meglepõ, mert egy tipikusan gazdsági törvényrõl van szó, olyan törvényjavaslatról, amely sok szempontból a társasági törvénnyel rokonosítható; másrészt azért szokatlan a Mûvelõdési Minisztérium koordináló szerepe, mert ez azt sugallja, mintha csak kulturális szervezetek szabályozására kerülne sor, holott a közhasznú szervezeteknek a gazdaságban is igen fontos szerepet kell betölteniük.

A törvényjavaslat indoklásában a közhasznú szervezetek gazdasági szolgáltatásairól nem esik szó, és különösen hiányzik egy olyan kormányzati koncepció felvázolása, amely megmondaná, hogy milyen gazdasági tevékenységeket és milyen cégeket kíván a kormány különleges kedvezményekkel támogatni. Ezt pedig egy olyan munka keretében lehet eldönteni, amely a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint összehangolná a tárgyi forgalmiadó-mentesség körét a társasági törvénnyel és a közhasznú szervezetekrõl szóló törvényjavaslattal, egy olyan helyzetértékelés alapján, amely feltárná a legfontosabb feladatokat, és ehhez kedvezményekkel biztosítana megfelelõ forrásokat. Ez lenne a helyes konstrukció a Független Kisgazdapárt álláspontja szerint. Sajnálatos módon azonban a kormányzat nem ezt a struktúrát követi.

A mai gyakorlat szerint csak kevés gazdasági profilú szervezet mûködik közhasznú cégként. Pedig az Állami Számvevõszék már 1991-ben javasolta, hogy a távfûtõ mûveket, mégpedig a budapesti távfûtõ mûveket is és a vidékieket egyaránt közhasznú szervezetként mûködtessék, hogy ne kelljen társasági adót fizetniük, és különbözõ egyéb kedvezmények elnyerésével is járuljanak hozzá alacsonyabb tarifák kialakulásához, illetõleg a tarifaemelkedés fékezéséhez.

Az ÁSZ 1996-ban megismételte vizsgálatát, és sajnálattal állapította meg, hogy ezen a tipikusan közszolgálati területen... (Hangok, zaj a bal oldalon.) - remélem, hogy az igen tisztelt MSZP-s képviselõtársaim a nevetgélésen kívül más feladatot is kaptak a választópolgáraiktól, és ide fognak figyelni, ha már nem figyelmezteti õket az elnök asszony! Tehát az ÁSZ '96-ban sajnálattal megállapította, hogy ezen a tipikusan közszolgálati területen nem közhasznú társaságokat hoztak létre, ami a kedvezményeket biztosíthatta volna, hanem részvénytársaságokat.

(10.20)

Ez látszólag egy formai hiba, a gyakorlatban azonban magasabb tarifa kialakulásához vezet, amit tovább emel a privatizáció áremelõ hatása. (Dr. Orosz István: A tárgyról még nem esett egy szó sem!) Ismét az MSZP-s képviselõtársaimnak mondom, akik úgy gondolják, hogy ordítozó kedvüket itt élhetik ki a Házban...

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap