Szalay Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

SZALAY GÁBOR (SZDSZ): Tisztelt Miniszter Úr! Egyszerû és - úgy gondolom - világos kérdésemre ugyanilyen jellegû választ várok öntõl. Tehát: népszavazásra lenne-e bocsátható egyáltalán - azaz az összes egyéb feltételek megléte esetén - az a kérdés, amelyre az ellenzék egyes pártjai 300 ezer körüli, mondjuk, 330 ezer még nem hitelesített aláírást gyûjtöttek?

A népszavazásról szóló törvény 6. § (1) bekezdésének c) pontja ugyanis úgy rendelkezik, hogy nem bocsátható népszavazásra a nemzetközi szerzõdések által vállalt kötelezettségek kérdése. Márpedig Magyarország nemzetközi szerzõdés keretében vállalt kötelezettséget nemzeti elbánásra, vagyis a Magyarországon bejegyzett jogi személyek megkülönböztetés nélküli kezelésére két szerzõdéssel, a nemzetközi befektetésekrõl és multinacionális vállalatokról szóló deklarációhoz, illetve az OECD-hez történõ csatlakozás során.

Az erre vonatkozó országgyûlési határozatot tavaly a parlament egyébként egységesen szavazta meg, noha ezt most az aláírás-gyûjtési íveken feltett kérdés - az én értelmezésem szerint legalábbis - egyértelmûen megszegné. Amennyiben ön vélelmemmel egyetért, mármint hogy az aláírási íveken szereplõ kérdés éppen ezért eleve nem bocsátható népszavazásra, akkor kérdezem, hogy a kérdést illetõ eddigi heves viták során miért nem erre helyezte a hangsúlyt a kormány, miért nem egyértelmûsítette mindezt a választókban, a félrevezetett aláírókban, akiknek jelentõs része nyilván nincs mindezzel tisztában.

Amennyiben azonban feltételezésem nem lenne igaz, úgy kérem, tájékoztasson minket arról, hogy mit javasol a kormány kezdeni a feltehetõen, bár még nem bizonyosan összegyûlt aláírásokkal. Köszönöm. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap