Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Miniszter Úr! Mi a véleménye a miniszter úrnak az étkezési és vetõmagbúza árának nagyarányú különbségérõl? A felvásárlók a kenyérgabonáért és takarmánybúzáért 1500 forinttól 2200 forintig - áfával együtt - tudnak a termelõnek fizetni mázsánként. Ugyanakkor a vetõmagbúza ára 4800 forint mázsánkénti ártól 7000 forintig terjed. A mázsánként 4800 forint árú búza másodszori vetésre alkalmas, az elsõ gént hordozó szaporítóanyag pedig 7000 forintot jelent mázsánként. Tehát a felvásárlási és a vetõmagár között lévõ nagyarányú árkülönbözet szinte teljesen megbénítja a búzatermelõ magángazdaságokat.

A föld értéke a napokban dõl el, értékét bizonyítva - s tulajdonképpen a legnagyobb érték a földünk -, és azoknak a vállalkozóknak, akiknek nincs eladó földjük, mert ezt az értéket meg akarják tartani, a kiszolgáltatottsága teljes mértékben él.

(14.50)

A termõföld körül forog a közélet problémája, tudniillik egyszer a kereskedõ nem foglalkozik, másodszor a feldolgozóipar sem foglalkozik másképp ezekkel a termékekkel, a búzával, ha nincs haszna. Egyszerûen nem csinálja a tevékenységét. Míg a harmadik, a termelõ meg fizet, azaz ráfizet. Ilyen és hasonló problémák foglalkoztatják a földmûvelõ réteget.

Nem tudnak egyenleget vonni a termelés és az értékesítés között. Ha mindezek mellé még hozzáteszem, ami sajnos fennáll, hogy egy mázsa búza õrlési díja 800 forinttól 1600 forintig terjed, akkor érthetõ, hogy az óriási árdifferencia, amely jelentkezik a termelõnél - mint eladónál, mint vevõnél -, szinte napirenden van valamennyi földmûvelõ embernél.

Kérem a miniszter urat, hogy adjon elfogadható választ errõl az óriási aránytalanságról. Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap