Varga István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VARGA ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Miniszter Úr! Kérdésem kapcsolódik az elõzõ kérdéshez, és remélem, hogy olyan pozitív választ fog adni, mint ahogyan itt kifejtette a miniszter úr az elõzõ kérdésre, hogy milyen óriási támogatást nyújt a kormány a termelõknek.

Békés megyében az idén a búza és a kukorica után a harmadik legnagyobb területen, mintegy 60 ezer hektáron termesztett növény a napraforgó volt. A tisztelt Ház és a miniszter úr elõtt is ismeretes, hogy döntõen az idõjárási viszonyok miatt az átlagos 20 mázsa/hektár helyett a termés csak minimális lett a termés, legfeljebb az átlag 10 százaléka.

Az elmúlt hetekben több gazda is megkeresett, és kérték, hogy tolmácsoljam a miniszter úrnak azon kérésüket: a katasztrofális termés miatt teljesen ellehetetlenültek, szinte egyetlen fillérjük sem maradt, s családjuk és mezõgazdasági vállalkozásuk csõdbe került. Több termelõ 300-400 hektár területen termelt napraforgót, és 3000-4000 mázsa helyett csak 300-400 mázsa lett a termés.

Ha igaz, és miért ne lenne igaz a szocialista párt agrárprogramjának legfontosabb célja, idézem: az agrárágazat válságból való kivezetése, az ágazatra és az agrárlakosságra nehezedõ terhek enyhítése, az agrártársadalom anyagi és szociális helyzetének javítása, a mezõgazdasági lakosság tisztességes megélhetésének biztosítása, akkor bizonyára van - s kell, hogy legyen - valamilyen lehetõség a bajba jutott gazdák megsegítésére.

Szeretném emlékeztetni a koalíciót arra is, hogy 1993-ban még az átkos elõzõ kormány idején 400 millió forintot biztosított kárenyhítésre a jégkárnál, 50 millió forintot a sáskajárásnál, az aszútermésnél pedig 230 millió forintot.

Kérdezem tehát a miniszter urat, milyen tényleges segítséget tud nyújtani a kormány a bajbajutott gazdák megsegítésére.

Várom válaszát. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap