Világosi Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. VILÁGOSI GÁBOR belügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Valóban, a füzesabonyi polgármester- választás kampányidõszakában a helyi sajtóban, a helyi újságban megjelent egy hirdetés, amely a választás pontos megtippelése esetén a helyes megfejtést beküldõ állampolgárok között tízezer forint jutalom kisorsolását ígérte.

Ahogy a képviselõ úr is nyilatkozott és jellemezte, valóban szokatlan egy ilyen kampányfogás. Gondolom, hogy így értékelték azok is, akik kifogást emeltek ez ellen, és a helyi választási bizottsághoz fordultak gyakorlatilag jogorvoslatért. A helyi választási bizottság azonban a kifogást azzal utasította el, hogy véleményük szerint a kampánymódszer - mármint ez a kampánymódszer - bármennyire is szokatlan és rendhagyó, nem sérti a választásoknak a tisztaságát. A kifogástevõk ennek ellenére továbbléptek, és a megyei bírósághoz fordultak. Tudtommal - ez félhivatalos, ha úgy tetszik - a megyei bíróság a területi választási bizottságnak a hatáskörét állapította meg. A területi választási bizottság még nem döntött.

Én is úgy ítélem meg, hogy valóban egy rendhagyó esettel állunk szemben, talán azt kell mondanunk, hogy a kampányfõnököknek a találékonysága, úgy látszik, hogy jócskán megelõzi a jogalkotókét, a miénket. Nekem az a véleményem, hogy meg kell várnunk a területi választási bizottságnak a döntését ebben a kérdésben, és amennyiben szükséges, akkor - mint oly sokszor - a jognak követnie kell a gyakorlatot, az életet, és adott esetben a választási kódexet módosítani kell, hogy ilyen jellegû kérdésekre is választ kaphassunk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap