Tokaji Ferenc Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TOKAJI FERENC (MSZP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Államtitkár Úr! Az elmúlt évben, mint ismeretes, a budapesti tõzsde a világ leggyorsabban fejlõdõjévé vált. A részvényárfolyamok már-már hihetetlen emelkedést értek el, részben betudva annak, hogy azok korábban alulértékeltek voltak, másrészt viszont megjött a befektetési kedv is.

A hazai kis- és nagybefektetõk nagy számban fedezték fel a tõzsdét, illetve fogadják el. Talán elmondhatjuk, hogy soha annyian nem tõzsdéztek eddig, mint az elmúlt idõszakban. Egyes becslõk ezt több tízezer fõre is teszik. Másrészt el kell azt is mondani, ami külön öröm, hogy a nagy külföldi befektetõk, akik különös tõkeerõvel bírnak, mindinkább fölfedezik a budapesti tõzsdét, a portfoliók bõvítését alapvetõen tartják, és most már nemcsak színezetként, kínálatként, hanem jövõbeni hasznos befektetésként is számon tartják.

A tõzsde, mint ismeretes, a mindenkori gazdaság mércéje, az iránta érzett bizalom kifejezõje, ezért elengedhetetlen, hogy stabilitás és fejlõdés legyen. Úgy gondolom, hazánkban ez megvan.

Sajnos, ma még jelenleg kevés a tõzsdei plaketten részvevõk köre, ezért kérdés, milyen formában kívánja a szaktárca a következõ években ösztönözni a Budapesti Érték-, illetve Árutõzsde fejlesztését. Gondolok itt akár a nyugdíjalapok várható megjelenésére, gondolok itt a kockázatitõke-társaságokra, és gondolok a további külföldi befektetõkre.

Feltehetõen ez cél. Ezért a kérdésem: reális alternatíva-e, hogy a Budapesti Értéktõzsde legyen tartósan Közép-Európa vezetõ tõzsdéje?

Köszönöm. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap