Kökény Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõ Úr! Ön 40 százalékos energiaár-emelésrõl tesz említést. Már többször elmondtuk - az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi államtitkár asszony is a múlt héten napirend elõtti hozzászólásban -, hogy az energiahordozók áremelése az inflációs mértéken belül alakul 1997-ben. Ezt azért szeretném megerõsíteni, mert itt különbözõ számok keringenek. Csak azt nem tudom, hogy ez a 40 százalék tulajdonképpen hogyan is jön ki.

A nyugdíjak emelése és az energiaárak növekedése között egyébként nincsen közvetlen kapcsolat. Ön nagyon jól tudja, hogy az idei nyugdíjemelés és a '98. évi nyugdíjemelés is a törvényi elõírások szerint a nettó keresetnövekedés függvénye és majd 2000-tõl kerülhet sor a fogyasztói árnövekedés részleges figyelembevételére a nyugdíjak megállapításánál, illetõleg a nyugdíjemelés mértékének a meghatározásánál. A jövõ évre tervezett 19 százalékos nyugdíjemelés így átlagosan 5 százalékos reálértékõrzést tesz lehetõvé, vagyis ennyivel haladja meg a fogyasztói árszínvonal várható növekedését, és ide kell még természetesen többletként számítani az új özvegyi nyugdíjrendszer által érintett idõskorú személyek esetében a növekedést, amely ennél magasabb; az átlagos havi 4 ezer forint helyett átlagosan havi 7300 forint nyugdíjemelés valósulhat meg.

Azt gondolom, hogy az október 1-jétõl bekövetkezõ energiaár- emelkedés mértéke - de ha beszámítom az egész évit is, akkor ennek a mértéke - alacsonyabb, mint a januárra tervezett nyugdíjemelés. Azt is hozzáteszem, hogy a jövõ évi energiaárak változásának mértékét még nem ismerjük. Ennek mértéke függ az árfolyamváltozásoktól, valamint a jogszabályilag rögzített költségek növekedésétõl. A kormány a lehetõségein belül ezt figyelemmel kíséri.

Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap