Göndör István Tartalom Elõzõ Következõ

GÖNDÖR ISTVÁN, a gazdasági bizottság elõadója: Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A gazdasági bizottság 1997. szeptember 23-i ülésén megvitatta az általános forgalmi adóról szóló törvény módosítására vonatkozó 4816. számú javaslatot. A módosítást az új jövedéki törvény, az adóbeszedés hatékonyságának növelése, a versenysemleges szabályozás és az adminisztrációs egyszerûsítések indokolták.

A vitában többek között elhangzott a gázszolgáltatással összefüggõ hálózatfejlesztési hozzájárulás általánosforgalmiadó-tartalma. A gázszolgáltatásról szóló törvény értelmében azok a leendõ fogyasztók, akik olyan körzetben élnek, ahol a beruházási ráfordítások a szolgáltatási díjból nem térülnek meg, kötelesek a beruházáshoz hálózatfejlesztés címén hozzájárulni. Korábban ez az összeg beruházási forrásként került átadásra, és a vállalkozások a saját tõkéjükben tartották ezt nyilván. A számviteli törvény változását követõen ez az összeg már árbevételként szerepel, és mint ilyen, jelenleg forgalmiadó-alapot képez. A bizottságban elhangzott, hogy ne terheljük tovább a hátrányos helyzetû leendõ fogyasztókat.

A következõ kérdés volt a forgalmi adó körében az átalányadó kiterjesztése. A bizottság ezt a kérdést nem támogatta, és nem támogat semmilyen olyan javaslatot, amely alkalmas arra, hogy az adófizetõk jövedelmi pozíciója változzon. Továbbá ki kell hangsúlyozni azt, hogy az általános forgalmi adóról szóló rendeletben az adóteher viselõje és az adófizetõ elválnak egymástól.

A kamarák kezdeményezték az áfa-visszaigénylési jog megszerzését a nonprofit szervezetekre vonatkozóan kritikaként jelent meg, hogy a törvény egyelõre nem foglalkozik a már a Ház elõtt és vita alatt lévõ törvénnyel.

A bizottságban kritikaként hangzott el, hogy az érdekegyeztetés folyamata nem zárult le, az általános vita ideje alatt várhatóan nem is fog lezárulni.

(22.00)

A Ház asztalán van olyan törvény is, amelyhez ez a törvény kapcsolódik, és köztük mégsem lehet összefüggést pillanatnyilag megállapítani.

A gazdasági kamarák az elsõ változatokról kaptak tájékoztatót, a továbbiakról nem. A bizottság kéri, hogy a kormány hozza olyan helyzetbe a kamarákat, hogy érdemben részt tudjanak venni a vitában.

A gazdasági bizottság a törvényjavaslatot többségi szavazattal, 2 ellenszavazat ellenében a Háznak általános vitára ajánlja. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap