Kertész Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Október 8-a, 0 óra 51 perc van. Az erdõkben hamarosan kezdõdik az énekesmadarak dala, de ma kezdõdik egy nagyon fontos rendezvénysorozat: az erdõk hete. Erre szeretném a képviselõtársaim és a közvélemény figyelmét is felhívni. Én magam ugyan nem vagyok erdész, nagyon tisztelem õket és a munkájukat is.

Mint Sopron országgyûlési képviselõje, kötelességemnek éreztem ezt a feladatot, hogy szóljak errõl, hisz Sopronban van az ország egyetlen Erdészeti és Faipari Egyeteme, de erdésztechnikus-képzés is van Sopronban. Ugyanakkor az sem véletlen, hogy éppen az erdõkrõl szóló törvény mezõgazdasági bizottsági vitája is Sopronban volt.

E helyrõl is szeretném felhívni a figyelmet az erdõk sokféle szerepére. A gazdasági célokon túl közjóléti, egészségmegõrzõ szerepe is van, különösen a civilizációs ártalmak növekedésével. Az ország területének 16,8 százalékát borítják erdõk, így az egyik legfontosabb természeti erõforrásunk a fa mint természetes anyag, ez elkísér bennünket a bölcsõtõl a koporsóig.

Egyéb funkciói is vannak: víz-, levegõ-, talaj- és zajvédelem. A gazdaságosan nem mûvelhetõ földek erdõhasznosítással még tulajdonképpen mûvelhetõk.

Éppen a nemzeti agrárprogram záróvitáján Gödöllõn a hat szekció közül az egyik az erdõ kérdésével foglalkozott. Ez is jelzi az erdõk, az erdészet rangját és szerepét. A rendszerváltás után a minisztérium fõosztálya átalakult Erdészeti Hivatallá, ez szintén csak az erdõ, az erdészet rangját és megbecsülését jelzi. Az erdõkrõl szóló törvényt a parlament szinte egyhangúlag - olyan nagy többséggel - fogadta el.

Az erdõk fenntartása és bõvítése, úgy gondolom, össztársadalmi érdek. Ezeket a feladatokat közvetlenül az erdészek végzik. Az utóbbi idõben mintha presztízscsaták alakulnának ki a természetvédõkkel, hisz talán az erdészektõl is féltik az erdõket, pedig ezt õk telepítették, õk gondozzák. Nem lenne jó, ha ilyen presztízscsaták áldozatává válnának az erdõk. Méltatlan lenne egy olyan nagy múltú ágazathoz és egy olyan szervezethez, amelynek legrégibb egyesülete, az Országos Erdészeti Egyesülés - a legrégibb -, amely az utóbbi öt évben kétszer is Sopronban tartotta tanácskozását. Néhány kiváló erdészt is meg kell említenem: Kán Károly, Bedõ Albert, Róth Gyula. Az utóbbiról nevezték el Sopronban az erdészeti technikumot.

Néhány programot szeretnék ismertetni a rendezvénysorozatból: erdõpedagógiai konferencia; erdészeti-erdei iskola szakosztályrendezvénye; fakereskedelmi és erdõhasználati szakosztály rendezvénye; nemzetközi erdészverseny Unicum-kupa - természetesen ez is Sopronban lesz az egyetemen. Egyéb programok: különbözõ óvodák, iskolák látogatása az erdõkben, az erdészek is különbözõ elõadásokat tartanak az iskolákban.

Kérem tisztelt képviselõtársaimat, ne csak ezen a héten, hanem a jövõben is tegyünk meg együtt mindent erdeinkért. Mivel is fejezhetném be hozzászólásomat, mint erdészüdvözléssel: üdv az erdészeknek!

Köszönöm szépen megtisztelõ figyelmüket és türelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap