Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Sajnálattal állapítottam meg, hogy amikor Torgyán képviselõ úr "A társadalmat nyugtalanító jelenségek" címmel beadta napirend elõtti felszólalását, akkor nem arra a - társadalmat egyébként joggal nyugtalanító - jelenségre gondolt, hogy a parlament tisztségviselõje, egy parlamenti párt tagja blokádok felállítására és általában is káosz és zavar létrehozására szólítja fel az állampolgárokat. Mert ez lett volna a helyes, tisztelt képviselõ úr, ha pont ön lép fel ez ellen az ügy ellen. (Dr.Torgyán József: Ügyrend! Csak a kérdésrõl nyilatkozhat a miniszter! - Taps a kormánypártok padsoraiban. - Dr. Torgyán József: Nem errõl beszéltem!)

Ami a képviselõ úr többi felvetését illeti: hadd hívjam fel viszont a figyelmét arra, hogy abban az esetben, ha az Országgyûlés vagy a kormány döntést hoz, akkor ezt annak tudatában teszi, hogy döntése alkotmányos. Abban az esetben, ha valakik ezt kétségbe vonják, akkor az Alkotmánybírósághoz lehet fordulni, az Alkotmánybíróság állást foglal a kérdésben, utána pedig az Alkotmánybíróság állásfoglalásának megfelelõen mennek tovább a dolgok; már csak ezért sincs olyan alkotmányos válság, mint amelyet ön is és mások is emlegetnek.

De azért hadd hívjam fel a képviselõ úr és természetesen mások figyelmét is két kérdésre: az egyik ügy az, hogy a föld kérdése körül akkor bontakozott ki a vita, amikor a kormány beterjesztette a földtörvény-módosító javaslatát a belföldi szövetkezetek és gazdasági társaságok földtulajdonszerzését illetõen.

Ha az ellenzék ezt kifogásolta, miért nem ezt tette föl kérdésként akkor, amikor aláírásokat kezdett gyûjteni? Miért vezette félre a polgárokat oly módon, hogy a kérdése megfogalmazásakor tipográfiailag is különválasztotta azt: "Egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon külföldi ne szerezhessen termõföldtulajdont?" - ezzel nyilvánvalóan nagyon sokan egyetértenek. És miért szedte kisbetûvel, alig olvasható módon azt, hogy "sem egyénileg, sem szervezeteken keresztül, annak tagjaként vagy tulajdonosaként, közvetve és maga a szervezet", mert ez zárja ki azokat a szövetkezeteket és belföldi gazdasági társaságokat, amelyek miközben 4,5 százalékát birtokolják a termõföldnek, annak 60 százalékát mûvelik meg. Ez az, ami valójában megakadályozza, hogy versenyképes, modern mezõgazdaság alakuljon ki Magyarországon. (Zaj az ellenzéki pártok padsoraiban.)

(15.10)

Az az érvelés pedig, amit az ellenzéki képviselõtársaink hangoztatnak, hogy ezen keresztül külföldiek tulajdonába kerül a föld, azért nem állja meg a helyét, mert egyrészt a belföldi társaságot jegyzik be a földnyilvántartásba, az õ tulajdonába kerül a föld. (Dr. Balsai István: Hagyjuk ezt!) Kis türelmet, tisztelt képviselõtársaim! (Dr. Szabó Zoltán: Nyugi, fiúk! - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Kicsit idegesek.) Csak nyugodtan, öt perc áll rendelkezésemre. (Derültség a kormányzó pártok padsoraiban.)

Másrészt, tisztelt képviselõtársaim, ha az összes mezõgazdasággal foglalkozó, Magyarországon bejegyzett belföldi társaság megszerzi a maximálisan megszerezhetõ 300 hektáros földtulajdont, ebben az esetben az összes magyar termõföld 12 százaléka kerülhet ezen társaságok birtokába. Ezeknek a társaságoknak lehetnek külföldi tagjai is, azonban ezek nincsenek benn mindegyik társaságban: ezek a társaságok nem fogják mind megszerezni a 300 hektárt; ráadásul ezek a külföldiek a társaság megszûnése után semmiképpen sem juthatnak a tulajdonhoz, mert a földtörvény módosítása ezt lehetetlenné teszi.

Tehát a magyar termõföldnek a néhány százaléka lehet ilyen módon érintett, és erre mondják azt, tisztelt képviselõtársaim, hogy a kormány ki akarja árusítani a magyar földet. (Közbeszólások az ellenzéki pártok padsoraiból, többek között: Dr. Balsai István: Úgy van! - Gyimóthy Géza: Úgy is van!) Így van, képviselõtársaim; most akkor már csak azt kell megnézni, hogy kinek a birtokában van a termõföld. Nem az állam és nem a kormány tulajdonában - a magyar paraszt tulajdonában. Valójában önök azt akarják megakadályozni, hogy a gazda eldönthesse, mit kíván tenni a földjével... (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.): megmûveli, birtokolja vagy eladja.

Újra és újra felhívom képviselõtársaim figyelmét, hogy az a kérdés, amelyet feltettek, azon kívül hogy számos egyéb problémát is felvet, akár a nemzetközi szerzõdésekre, akár az alkotmányosságra gondolunk, ráadásul teljes mértékben szembemegy az ország hosszú távú érdekeivel és prioritásaival, és ezen keresztül pedig hosszú távon hátráltathatja az ország fejlõdését. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi az idõkeret lejártát.)

Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap