Pokorni Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

POKORNI ZOLTÁN (Fidesz): Tisztelt Hölgyek és Urak! (Zaj. - Közbeszólás az MSZP padsoraiból: Elnök Úr!) Urak... A kormány alkotmányon kívüli helyzetet idézett elõ. (Moraj a kormánypártok padsoraiban.) Ez veszélyezteti a demokrácia tekintélyét, és hazánk NATO-csatlakozásának ügyét is könnyen maga alá temetheti. (Folyamatos zaj.) Mindez elkerülhetõ lett volna akkor, ha a kormány nem szegül szembe a polgárok akaratával, akkor, ha a kormány a közel 350 ezer polgár aláírásával támogatott kérdést bocsátja népszavazásra. Ilyen egyszerû lett volna a megoldás.

Miben van vita közöttünk? A kormány által kezdeményezett földtörvény-módosítás csakúgy, mint a kormány népszavazási kérdései lehetõvé teszik a külföldiek földtulajdonszerzését. Úgy látszik, hogy ezt ma már csak egyvalaki gondolja másként ebben az országban: ez az ember Horn Gyula miniszterelnök úr. Õ még szemrebbenés nélkül ma is azt ismételgeti, hogy kormánya ellenzi a külföldiek földtulajdonhoz jutását. Teszi ezt akkor, amikor kormányának tagjai közvetve vagy közvetlenül, de mind beismerték ennek ellenkezõjét. A Fidesz azonban - a polgárokkal egyetértésben - nem tartja kívánatosnak a külföldiek termõföldhöz juttatását.

Mi történt eddig a vitában? Mindenki emlékszik, hogy augusztus végén a Fidesz a polgárok akaratát kötelezõen érvényesítõ ügydöntõ népszavazás megfontolását javasolta NATO-ügyben. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Így van!) Hogyan reagált erre a kormány? Mindenekelõtt megtámadta a Fideszt, majd közölte, hogy neki aztán egyre megy a szavazás mikéntje, majd váratlanul magáévá tette a Fidesz javaslatát.

A Fidesz késõbb azzal a javaslattal élt, hogy a földügyben kibontakozott polgári kezdeményezés kérdését egy idõben bocsássák népszavazásra a NATO-csatlakozás kérdésével. Hogyan reagált erre a kormány? Rögvest megtámadta a Fideszt, majd közölte a polgárokkal, hogy alkalmatlannak tartja õket két kérdés egyidejû megválaszolására, majd váratlanul magáévá tette a Fidesz javaslatát - csakhogy a polgárok kérdése helyett saját három rafinált kérdésével hozakodott elõ.

A Fidesz ekkor arra hívta fel a figyelmet, hogy a kormány lépése alkotmányos aggályokat vet fel, mert a kormány nem megelõzte, hanem az alkotmányt megkerülve hátba támadta a polgárokat. Hogyan reagált erre a kormány? Természetesen rögvest megtámadta a Fideszt, majd biztos, ami biztos, megfenyegette az állampolgári jogok biztosát is. (Zaj. - Derültség az MSZP padsoraiban.)

És most, amikor a Fidesz-Magyar Polgári Párt bátorkodott rámutatni, hogy ha a kormány nem az alkotmány és nem a népszavazási törvény betûje és szelleme szerint cselekszik, azt egy jogállamban bizony alkotmányon kívüli helyzetnek illik minõsíteni. (Közbeszólás az ellenzék padsoraiból: Így van!) Akkor hogyan reagált erre a kormány? Jól bevált forgatókönyve szerint azonnal méltatlan és nevetséges vádaskodásba kezdett a Fidesszel szemben.

A Fideszt azért támadják napok, sõt hetek óta, mert kiáll a polgárok mellett. (Zaj. - Közbeszólások az MSZP padsoraiból: Jaj! Jaj! - Derültség.)

Tisztelt Képviselõtársaim! A hét végén több kormánypárti politikus, talán rossz lelkiismerete által hajtva, talán saját rosszemlékû politikai hagyományaiból kiindulva, olyan szándékot tulajdonított nekünk, amelyek mindig is távol álltak tõlünk. Ezért, s hogy egyszer s mindenkorra tiszta vizet öntsünk a pohárba, ismertetem önökkel a Fidesz alkotmányon kívüli helyzetre vonatkozó forgatókönyvét. (Zaj a kormánypártok padsoraiban.)

1. A kormány által elõidézett helyzetben a Fidesz-Magyar Polgári Párt minden jogállami eszközt felhasznál az alkotmányosság helyreállítása érdekében.

2. A Fidesz kijelenti, hogy magára nézve kötelezõnek ismeri el az Alkotmánybíróság határozatát.

3. Felszólítjuk a kormánypártokat, hogy maguk is jelentsék ki, hogy magukra nézve kötelezõ erejûnek ismerik el a bíróság döntését.

4. A Fidesz az Alkotmánybíróság döntését követõen hatpárti egyeztetést kezdeményez - a köztársasági elnök úr részvételével - a demokrácia tekintélyének helyreállítása érdekében.

5. A Fidesz-Magyar Polgári Párt felszólítja a kormányt, hogy tegyen eleget a polgárok akaratának, és vizsgálja felül korábbi döntését.

6. A Fidesz minden rendelkezésre álló eszközzel meg kívánja akadályozni, hogy a kialakult helyzet ellehetetlenítse a NATO- csatlakozás ügyét.

7. A Fidesz-Magyar Polgári Párt kijelenti, hogy bár a kialakult helyzetért a kormányt terheli a felelõsség, a Fidesz kész segítséget nyújtani a kormánynak a probléma higgadt megoldásához. (Derültség az MSZP padsoraiban.)

8. Végezetül: a Fidesz akkor sem hagyhatja magára a polgárokat, ha a kormány az Alkotmánybíróság döntése (Az elnök a csengõ megkocogtatásával figyelmezteti a képviselõt az idõ leteltére.) után sem hajlandó visszatérni az alkotmányosság talajára.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap