Götzinger István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GÖTZINGER ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság október 1-jei ülésén 11 támogató és 4 ellenszavazattal általános vitára ajánlotta a pótköltségvetésrõl szóló javaslatot.

A bizottságban megfogalmazott véleményekbõl és kérdésekbõl igyekszem a legfontosabbakat kiemelni. Az elsõ kérdéskör arról szólt, hogy miért van jelentõs, több mint 17 milliárd forint különbség a kormány és az Egészségbiztosítási Önkormányzat pótköltségvetési tervezetében az 1997-es hiányra vonatkozóan. A bizottság az Állami Számvevõszék véleményét is figyelembe véve inkább az Egészségbiztosítási Önkormányzat által tervezett 47,8 milliárd forint hiányt tartja reálisabbnak. Ezért kérdésként merült fel az is, hogy a Pénzügyminisztérium, illetõleg a kormány a pótköltségvetés elkészítése óta eltelt idõ tapasztalatai alapján korrigálja-e a pótköltségvetésben tervezett 30 milliárd forint hiányt. A hiány reális tervezése és korrekt rendezése ugyanis a '98-as költségvetés megalapozása miatt is fontos kérdés.

A második kérdéskör a hiány keletkezésének okairól szólt, a bevételek felül- és a kiadások alultervezésérõl. Bevételi oldalon a 3 százalékpontos járulékszint csökkentése, a keresztfinanszírozás megszûnése, a biztosítást nem fizetõ biztosítottak utáni költségvetési átutalás megszûnése miatt kiesõ bevételeket nem pótolta az egészségügyi hozzájárulás bevezetése, mert itt lényegesen elmaradtak és el fognak maradni a bevételek a tervezettõl.

Kiadási oldalon elsõsorban a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz- ellátás kiadásai alultervezettek. A rokkantsági nyugdíjaknál azért következett be túllépés, mert a korhatáremelés miatt évrõl évre egy évvel hosszabb ideig finanszírozza az Egészségbiztosítási Pénztár a rokkantnyugdíjakat. További hiánynövelõ tényezõk: az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott közalkalmazotti kör egyszeri, 10 ezer forintos bérkiegészítése, amely nem volt tervezve a '97-es költségvetésben; az úgynevezett struktúraváltás miatti megtakarítás elmaradása a kórházi ágyak finanszírozásánál.

A bizottság részletesen foglalkozott a gyógyszertámogatási rendszer problémáival, ezen belül az ártárgyalásokkal, a vényfelírási gyakorlattal, az azonos hatású gyógyszerek helyettesíthetõségének kérdésével.

(16.10)

További részletes vita folyt az egészségügyben dolgozók béremelésérõl, a 13. havi bér kifizetésének problémáiról.

Remélve, hogy a plenáris ülés általános és részletes vitájában ezek a kérdések még részletes megvitatásra kerülnek, nem tolmácsolom mindazt, ami a bizottságban ez ügyben elhangzott.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap