Balsay István Tartalom Elõzõ Következõ

BALSAY ISTVÁN (Fidesz): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Urak! Köszönöm a szót. A fegyveres biztonsági õrzésrõl, a természetvédelmi és a mezõõri szolgálatról szóló törvénytervezet hiányt pótol, a rendõrségrõl és a rendvédelmi szervekrõl szóló szabályozás és az õrzõ-védõ kft.-krõl szóló szabályozás között teremti meg azt az összhangot, ami e területen szükséges lenne.

(17.50)

A mezõgazdasági bizottság hozzászólása után nehéz kritikai hangon e törvénytervezetrõl szólni, valamint az is érezhetõ, hogy államtitkár úr a törvénytervezet mértékét meghaladó mértékben, idõtartamban indokolta e törvény szükségességét.

Tisztelt Ház! Különösen fontos, hogy elemezzük az elsõ fejezet szabályozásra vonatkozó sorait, amely a fegyveres biztonsági õrzésrõl szól, létesítmények és katasztrófaveszélyes helyek szabályozását indokolja és teszi szükségessé, különösen fontosnak tartva a nemzetközi személyi vagy teherforgalomban mûködõ repülõteret, a lakosság alapvetõ szükségleteit biztosító infrastruktúra- és közmûrendszer egyes elemeit, kiemelt jelentõségû nemzeti és kulturális értékeket.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt rendkívül fontosnak tartja, hogy ezen a területen ne csak az államnak és az önkormányzatoknak, valamint a polgároknak, a közérdeknek a közbiztonságérzetét szolgáló javulás álljon be, hanem a közérdek egyszer s mindenkorra homloktérbe kerülõ, elõtérbe kerülõ biztonságának mikéntjérõl is történjen törvényi szintû szabályozás. Az indokok között felhozott azon érvekkel egyetértünk, amelyek alacsonyabb szintû jogszabályok helyett most már törvényi szabályozást tesz szükségessé.

Rendkívül eklektikusnak és bírálhatónak tartjuk a mezei õrszolgálattal és a természetvédelmi õrszolgálattal kapcsolatos szabályozásokat. Ennél határozottabb és ennél biztosabb szabályozásra számítottunk e törvénytervezetnél.

Ha vizsgáljuk azt, hogy mikor került e törvénytervezet, a fegyveres biztonsági õrzésrõl, a természetvédelmi és mezei õrszolgálatról szóló törvénytervezet a tisztelt Ház elé, akkor megállapíthatjuk azt, hogy jelentõs mértékben leépül és jelentõs mértékben elbizonytalanodik a honvédelmi szolgálatok helyzete. Ez a törvénytervezet akkor került a tisztelt Ház elé, amikor a rendõrség állományában jelentõs az elbizonytalanodás és a fluktuáció; a közbiztonság romlása a robbantásokkal reflektorfénybe kerül, bár egyes állami köztisztviselõ vezetõk bandaleszámolásokról beszélnek, ma már a civil személyek sérülése is elõfordul a leszámolások kapcsán. Belügyminiszter úr arról beszélt, hogy 15 csoport ötvenfõs, jól felfegyverzett banda található ebben az országban, az ország fõvárosában.

E törvénytervezet kapcsán arról is beszélnünk kell, hogy nagy sajtóvisszhangot kapott a megelõzõ évben és most is egy-egy tragikus haláleset kapcsán az úgynevezett megélhetési bûnözés. Mi ezzel a fogalomkörrel nem tudunk egyetérteni, mi ilyet nem ismerünk, mi lopásnak minõsítjük a lopást, és azt még megélhetési célból sem tartjuk elfogadhatónak és megérthetõnek.

Ez a törvénytervezet akkor került a tisztelt Ház elé, amikor több százezer - nem tévedés, több százezer - köbméter fa tûnik el az állami és a magánerdõkbõl, hasonló módon tûnnek el nagy értékû és nagy természeti értéket képviselõ, a nemzeti örökséghez tartozó nemcsak fasorok, hanem egyedi fák is - egyszer s mindenkorra eltûnnek. Ez a törvénytervezet akkor kerül a tisztelt Ház elé, amikor már az út mentén, a közút mentén burgonyát vagy kukoricát nem is nagyon ültetnek, mert nem biztos, hogy annak a betakarítása azt illeti, aki azt elvetette. És ez a törvénytervezet akkor került a tisztelt Ház elé, amikor az önbíráskodás egyes területeken igen nagy mértékben elharapódzott.

Erre a törvényre tehát égetõen szükség lenne. Égetõen szükséges lenne, mert az állam szerepe meggyengült. Ennek a sajátos folyamatnak a részeként a társadalom nagy többségének ugyanis gyenge az érdekérvényesítõ képessége, erõtlensége nagyrészt mint az állam gyengesége jelent meg. A szocializmusban az állam mint a diktatúra, a hatalom gyakorlásának a fõ eszköze, mint a legfõbb tulajdonos és mint a gazdasági és társadalmi szféra között, az ágazatok, területek, vállalatok és az egyes társadalmi csoportok között a hatalmas jövedelem-újraelosztás fõ központja, kiemelkedõ szerepet játszott. Az expozéban is hallhattuk, hogy az új gazdasági, társadalmi és politikai rendben ez a szerep gyökeresen megváltozott. Az állam a diktatúra eszközébõl a demokrácia eszközévé alakult, a gazdaságot korábban meghatározó termelõeszköz-tulajdonosi szerep megszûnõben van.

Igen fontos kérdésnek tartja a Fidesz-Magyar Polgári Párt, hogy az alapvetõ gazdasági és társadalmi folyamatok ne mindinkább spontán erõk által irányítottak legyenek. Az állami beavatkozás, a terelés ereje, a szabályozás ereje és eszköztára még azokon a területeken is egyre korlátozottabb és egyre hatástalanabb lett, amelyeken pedig az állam szerepvállalása továbbra is kívánatos volna. A korábban bemutatott nagy jövedelemfolyamatok kialakulásához ugyan a maga eszközeivel az állam is hozzájárult, az egész felett azonban sem áttekintéssel, sem hatalommal ma már nem rendelkezik teljes egészében. S ezt a helyzetet keserves újdonságként kiegészíti az a tapasztalat, hogy a mély folyamatok dolgában tehetetlen az állam, rendészeti és jogszolgáltató funkcióinak mind kevésbé képes eleget tenni, mind kevésbé képes a gazdasági bûncselekményeket elhárítani, a fekete- és a szürkegazdaságra felügyeletét kiterjeszteni, az élet-, a vagyon- és a jogbiztonságot garantálni. A közmorál hanyatlása és a vele járó korrupció, az információkkal és a hatalommal való visszaélés az állami és kormányzati intézmények legfelsõ szintjéig jutott - hallhattuk ezt több tájékoztatásban és beszámolóban.

Ezért tehát a Fidesz-Magyar Polgári Párt a fegyveres biztonsági õrségrõl, a természetvédelmi és mezei õrszolgálatról szóló törvénytervezetet nagyon fontosnak tartja, újragondolandónak és határozottabb szabályozással benyújtandónak tartja, hiszen a közérdek védelmérõl van szó. Amikor olyan mértékben elbizonytalanodott a fegyveres és rendvédelmi szervek tevékenysége, amikor az õrzõ-védõ kft.-k több tízezres serege és szolgálata olyan mértékben megerõsödött, akkor itt az állam szabályozó szerepének, az önkormányzatok és a különbözõ szolgálatok szabályozó szerepének nagyobb jelentõséget kell tulajdonítani.

Véleményem szerint az elõbb elhangzott hozzászólásokban a különbözõ szolgálatoknál - így a természetvédelmi õrszolgálatnál és a mezei Krszolgálatnál - arról beszélni, hogy az elrettentés esélyei javultak, nem tükrözi a mai magyar valóságot. A polgár érdekében, a polgár tulajdona érdekében határozottabb és törvényben szabályozottabb cselekedetekre van szükség.

A Fidesz-Magyar Polgári Párt fontosnak tartja, hogy az önkormányzatok kapják meg a lehetõséget a rendeleti szabályozásban saját területükön nemcsak a természetvédelmi, hanem a kiemelt értéket jelentõ létesítményeik fenntartására is.

Nagyon fontosnak tartjuk és egyetértünk a törvény azon megállapításával, amely az indoklásban található, hogy sarkalatos kérdésnek tartjuk a fegyveres biztonsági õrszolgálat, illetve a személyi és vagyonvédelmi tevékenység elhatárolását. Nemcsak a két terület közötti alapvetõ különbségrõl van szó a tevékenység irányultságában, az õrzés, illetve a védelem céljában, hanem megelõzni és elhárítani kívánjuk a jogellenes cselekmény várható hatásának veszélyességi fokát. Ezt rendkívül fontos megállapításnak tartjuk.

A természeti értékek és területek a nemzeti vagyon saját és pótolhatatlan részei - írja az indoklás. E területen látjuk a legnagyobb pusztítást és a legnagyobb pusztulást. Mindaddig e törvényi szabályozás is írott malaszt marad, amíg a jogkövetõ magatartás, az állampolgárok élõ monitoringrendszere nem biztosítja azt, hogy a különbözõ szolgálatok összehangolt cselekvéseként helyreáll Magyarországon a tulajdon tisztelete és a tulajdon védelme.

(18.00)

Befejezésül azt is javasoljuk, hogy a polgárõrség feladatának, tevékenységének szabályozása és a fegyveres biztonsági õrzésrõl, a természetvédelmi és mezõõri szolgálatról szóló törvényjavaslat között szülessen nagyobb összhang, hogy ezt a két tevékenységet, amely a társadalom számára rendkívüli hasznossággal jár, nagyobb mértékben össze lehessen hangolni. A Fidesz-Magyar Polgári Párt módosításokkal kívánja e nagyon eklektikus, de nagyon fontos törvényi szabályozás egyes részleteit javítani, ha ez lehetséges.

Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap