Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársam! Azon derültem itt magamban, hogy nem tudom, képviselõ úr kivel vitatkozott. El tudom képzelni, hogy ezen a késõi órán, egy ilyen hosszadalmasabb beszéd után valóban nem teljesen világos, amit az ember mond, úgyhogy javaslom, olvassa el, amit mondtam. Tudniillik nem vitatkozott velem, mert én senkinek nem mondtam azt, hogy az orvos vegye el a beteg önrendelkezési jogát és a többi és a többi, nem azt mondtam, hogy nincs szükség a betegjogokra. Semmi ilyesmit nem mondtam - tényleg az az érzésem néha, mintha saját maguk elõfeltételezését hallgatnák, és azt vélnék kiolvasni az én szavaimból. Egészen más dologról beszéltem - én egy csomó nagyon komoly, nagyon megalapozott aggályomat mondtam el!

Tájékoztatom képviselõ urat arról is, hogy nemcsak a saját törvényolvasásomra hagyatkozom, hiszen amikor elolvastam, akkor valóban kirázott a hideg, aztán elrohantam a jogászainkhoz, megkérdeztem tõlük az összes összefüggést, és kiderült, hogy ezeket a kérdéseket valóban nem oldja meg a törvény.

Képviselõ úrnak azt javaslom, hogy olvassa majd el a várólistával kapcsolatos módosításomat. Tudniillik nekem meggyõzõdésem: ha már betegjogokról beszélünk, akkor a beteg joga az, hogy a lehetõ, az egészségi állapota által indokolt legrövidebb idõn belül a szükséges ellátásban részesüljön - pont. Errõl szól a beteg joga! És a következõ mondat lehet csak az, hogy amennyiben ott, abban a kórházban erre nincs lehetõség, akkor ráadásul föl is kell ajánlani neki, hogy máshol csinálják; és ha se egyik, se másik nem megy, vagy a beteg nem fogadja el, akkor lehet várólistát csinálni. Ha képviselõtársam elolvassa az eredeti javaslatot, és megnézi ehhez képest, hogy mirõl beszéltem, akkor rá fog jönni arra, hogy én ezzel a megoldással a betegek jogait erõsíteni akarom és nem gyengíteni.

Javaslom, hogy a többi módosító indítványt is szíveskedjen majd mélységében végiggondolni. Én nem gyengíteni akarom a betegek jogait, csak egyértelmûbbé akarom tenni a megfogalmazások döntõ többségét, és néhány olyan kérdést szeretnék tisztába tenni a törvényben, amely nincs megoldva vagy rossz megoldást választott.

Nem az orvosok érdekében, tisztelt képviselõ úr, a betegek érdekében szeretném! Az biztos, hogy az orvosok helyzetét is könnyíti, ha a törvény egyértelmûen fogalmaz, de azt hiszem, hogy az egészségügy akkor mûködik jól, ha mind a betegek, mind az orvosok számára egyértelmû és tiszta képletet teremtünk, és ezt - ne haragudjon, képviselõ úr - nem lehet általános szólamokkal megoldani, csak a törvény konkrét módosításával.

Köszönöm figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap