Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA, a mezõgazdasági bizottság kisebbségi véleményének elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Miniszter Úr! Gráf képviselõ úr ismertette a többségi véleményt. Ahogy hallgattam az elõzõ bizottsági véleményeket, a többi bizottságban jóval kevesebb nem szavazat volt, más bizottságban kevesebben tartották általános vitára alkalmatlannak. A jelen lévõ ellenzéki képviselõk, mi hatan tartottuk általános vitára alkalmatlannak e költségvetési törvényjavaslatot a következõ okok miatt:

Miniszterelnök úr és a kormány több tagja többször mondta, hogy a jövõ évi költségvetésben prioritást kap a közbiztonság és az agrárágazat, ezeknek a fejlesztését, támogatását tekintik elsõdlegesnek. Sajnos a költségvetési törvényjavaslat elolvasásakor ez nem igazolódott be.

A tavaszi nemzeti agrárprogram vitája során a GDP 2,5 százaléka az egész agrárium számára sikerként elkönyveltnek tekintetett. E törvényjavaslatban ez nem jelent meg, bár más fejezetek összegéhez természetesen hozzá lehet adni, s beszámítva akár egy falusi csatornázást vagy bármely egyéb dolgot, elmondhatnánk, hogy a mezõgazdaság 2,5 százalékot kapott.

Tisztelt Képviselõtársak! Új-Zéland mellett egyedül Magyarország az az ország, ahol a mezõgazdaságból több az elvonás, mint amennyi támogatást kap. Amikor kiejtjük azt a szót, hogy "agrártámogatás", természetesen tudjuk, hogy még mindig nettó befizetõ a mezõgazdaság. A probléma éppen abból adódik, hogy mivel a jövõ évi költségvetési törvényjavaslatban az agrártámogatás maradt ugyanannyi, mint az elõzõ években - tehát az elõzõ három évben -, ezért egyáltalán nem látunk biztosítékot arra, hogy a termelõk kiszolgáltatottsága - elsõsorban az alacsony jövedelemtermelõ képesség miatt -, a fokozatos termeléscsökkenés megszûnne. Magyarországnak nemzeti érdeke, hogy amikorra az Európai Unióval a konkrét csatlakozási tárgyalások megkezdõdnek, amikorra az Európai Unióba bekerülünk, addigra a magyar mezõgazdasági és élelmiszer-ipari termelés nagyfokú növekedést érjen el, hiszen a bekerüléskori bázis fölé már nem mehetünk, ha már az Európai Unió tagjai leszünk. Magyarország sûrûn lakott ország, 93 ezer négyzetkilométerének 70 százaléka alkalmas szántóföldi mûvelésre, s nem lehet más megoldás, a belterjes mezõgazdaságot, a feldolgozóipart, élelmiszeripart fejleszteni kell. Sajnos ebbõl nem következik semmi jó, hiszen - még egyszer mondom -: a termelõk jövedelemképessége nem fog nõni a jövõ évben, és úgy érezzük, hogy semmi biztosíték nincs arra, hogy az a társadalmi feszültség, amely akár a februári traktoros tüntetéskor megfogalmazódott, késõbb nem fog megismétlõdni, tudniillik nagyon sanyarú helyzetben vannak a mezõgazdasági termelõk.

Sajnos a szektorsemlegességet pontosan ellenkezõleg látjuk. A nemzeti agrárprogram vitája során megfogalmazódott, hogy a fiatal gazdáknak, a családi gazdaságoknak a támogatása prioritást kap. Pontosan az ellenkezõjét tapasztaltuk eddig az 50 milliárd forintnyi tõkepótló hitel kapcsán. Mivel a jövõ évi költségvetési törvényjavaslatban is elsõsorban erre helyezi a tisztelt pénzügyi kormányzat a hangsúlyt, a tõkepótló hiteleknél a kezesség- és garanciavállalásra, sajnos azt kell mondanunk, tisztelt képviselõtársak, csak pár százaléka jut a családi magángazdaságra, a többit a jogi személyek, integrátorok viszik el - a támogatást. Gyakorlatilag ez azzal a következménnyel jár, hogy Magyarország még jobban lemarad, éppen az euro-atlanti csatlakozásnak azon modern követelményeitõl, amit Kádár képviselõtársunk is elmondott, hogy gyakorlatilag egyáltalán nincs biztosíték arra, hogy felkészülten kerülhet be Magyarország mezõgazdasága és élelmiszeripara az Európai Unióba.

Az agrártámogatásoknál - ahogyan Gráf képviselõ úr is mondta - a beruházások ugyan jelentõsen nõnek, jövõ évi tervként körülbelül 35 százalékkal, de sajnos sincsenek megjelölve a feladatok.

(11.30)

Ahogy több kisebbségi vélemény elõadója elmondta már korábban, én is csak azt tudom megerõsíteni, hogy sajnos intézményi támogatás van elsõsorban, és nem a szükséges feladatok vannak megjelölve. Mi lenne például az agrárágazatban a szükséges feladat? Nyilván az, hogy a termelés rohamosan nõjön. Megvan még az a tenyészanyag, megvannak úgy a növény-, mint az állatgenetikai alapjaink, amelyek kiváló alapot biztosítanának arra, hogy a minõségi mezõgazdasági termelés meginduljon. Sajnos ezt nem támogatja, sõt nem a magyar kutatóintézeteket támogatja elsõsorban, hanem a külföldi monopolcégek jönnek be és hozzák be az árujukat, ez elsõsorban a növényvetõmagoknál és egyéb ágazatoknál tapasztalható. Itt sajnos egyáltalán nem tapasztalható - még egyszer mondom - az agrártámogatásnak az a döntõ elõrelépése, amelyet az ágazat várt önöktõl, és ezt nemcsak ellenzéki képviselõk, hanem nagyon sok, még kormánypárti képviselõ is elõbb- utóbb így fogja érezni.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap