Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Pontosan egy héttel ezelõtt egy interpellációban már részletesen elmondtam ezeket a számokat, illetve százalékokat, amelyeket ön most kérdez. Azt is tudom, hogy a múlt héten valóban demonstráltak a katonák, de azt is szeretném elmondani, hogy a Magyar Honvédség hivatásos állományúinak másik két érdek- képviseleti szerve, amely ugyancsak egyetért azzal, hogy több pénzt vigyenek haza a hivatásos katonák, elhatárolódott ettõl a módszertõl.

Szeretném az emlékezetét felfrissíteni: egy héttel ezelõtt pontosan ugyanezt mondtam el, amit önnek mondhatok, hogy a kormány is, és személy szerint én is egyetértek azzal, hogy a hivatásos katonák nem a társadalom számára elvégzett munkájuk értéke alapján kapják meg az anyagi megbecsültségüket, de ezt jelen pillanatban azért nem tudjuk megtenni, mert erre nem áll rendelkezésre elegendõ pénz.

Ön is nagyon jól tudja, hogy a törvény 1999. január 1-jével kötelezi a kormányt, illetve a parlamentet a költségvetésben, hogy a bérbeállás megtörténjen. A következõ évben a hivatásos katonák 23,5 százalékos illetményemelésben fognak részesülni. Ez két részbõl áll. Egyrészt abból a részbõl, amelyet a parlament valamennyi köztisztviselõ számára biztosítani fog, ez mintegy 14,5 százalék, másrészt pedig abból az 5 milliárd forintból, amit pluszként kapnak a hivatásos katonák, tisztek, tiszthelyettesek, és ebbõl mintegy 9 százalékos további bérfejlesztés fog megvalósulni.

Arra is szeretném emlékeztetni, bár az idõm rövid, hogy néhány más juttatásban is részesülnek a hivatásos katonák. Jövõre szeretnénk bevezetni egy úgynevezett üdültetési támogatást. Most is, ha valakinek gyermeke születik a családjában, 50 ezer forint egyszeri támogatást kap, és a pótlékok is bevezetésre kerültek idõarányosan, korábban, mint ahogy azt a jogszabályok elõírják.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap