Szabad György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABAD GYÖRGY (MDNP): Köszönöm, akkor folytatom. Igen heves vita bontakozott ki az Andrássy út 25. szám alatti, Lechner Ödön által épített, az Operaházzal szemközt álló, az Állami Balettintézetnek is helyet adó palota sorsáról. Egyes hírforrások szerint eladták, mások szerint eladni tervezik, élénk ellenzéki ellentmondások közepette.

Kérdezem az illetékes minisztériumokat, hogy vajon ellenõrzõ, felügyeleti és egyéb jogaik folytán mit tudnak errõl az ügyletrõl. Sor került-e az Országos Mûemlékvédelmi Hivatallal a konzultációra? Sor került-e arra, hogy vajon a mûemlék jellegû épület eladásához, szállodává való átalakításához hozzájárultak, hozzájárulnak-e? Biztosított az Állami Balett Intézet további mûködése? Itt meg kell említenem, hogy tudtommal a VII. kerületi önkormányzat jelentõs erõfeszítéseket tett arra, hogy szükség esetén segítségére legyen az intézetnek.

És végül - és ez talán országos érdekességû a többiek mellett is - a közvagyon felelõs kezelésével összeegyeztethetõ-e, hogy a második világháború után, majd ismételten, mégpedig az elmúlt évtizedben felújított épület állítólag 22 ezer forintos négyzetméterenkénti áron került vagy kerül eladásra? - a fõváros és Budapest egyik legértékesebb telkén lévõ, legalábbis szemre igen jó állapotban lévõ palota.

Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap