Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Hack Péter úr nem elõször adott félrevezetõ tájékoztatást az Országgyûlésnek. A T/4753/18. számú egységes javaslat, a választási eljárásról szóló törvényjavaslat - amit Kuncze Gábor miniszter úr saját kezûleg írt alá - 158. §-ában azt tartalmazza, hogy "a Vjt. 47. §-a helyébe az alábbi rendelkezések lépnek: 47. § (1) bekezdés. Az Országgyûlési képviselõk választásának elsõ fordulóját április hónapra kell kitûzni". A 160. § rendezi, hogy az országgyûlési képviselõk 1998. évi általános választásának elsõ fordulóját május hónapra kell kitûzni.

Ezek után, igen tisztelt képviselõ úr, nem tudom, hogy mi a koherenciazavar. Az önök által módosító javaslatokkal megszavazott egységes javaslatban ezeket a kérdéseket rendezte a törvényjavaslat. Kimondja, hogy 1998-ban májusban kell tartani, egyébként az alkotmány feljogosítása folytán a külön törvény szerint a következõ választásokat már áprilisban kell tartani. Ezek után igen nehéz koherenciazavart találni az alkotmánymódosítás és a választási eljárásról szóló törvényjavaslat között.

Ha azt veszem figyelembe - de nem akarom felolvasni, mert az idõm kevés -, hogy az önkormányzati választásokra októbert írt ez a külön törvény, és a koherenciazavar kiküszöböléseképpen október kerül be az alkotmányba, akkor talán a nem jogász képviselõtársaim is ráébrednek arra, hogy ismét egy rút becsapás áldozatai lettek.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap