Bihari Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. BIHARI MIHÁLY (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Egy kicsit meglepett ez az indulatos hangnem ez ellen a módosító indítvány ellen, mert valóban - ahogy Hack Péter is elmondta - hosszú idõn keresztül hatpárti egyeztetés folyt a választások idõpontját illetõen. Minden párt egyetértett azzal, hogy rögzíteni kell a jövõre vonatkozóan mind az országgyûlési, mind a helyi önkormányzati választások idõpontját. Hogy miért, az mindenki számára világos volt, nem ismétlem el az érveket.

Meg kellett találni azokat a szabályozási megoldási módokat, amelyek lehetõvé tették azt, hogy szintén hatpárti megegyezés alapján jövõre, 1998-ban májusban legyenek az országgyûlési választások, azt követõen pedig egy kicsit szélesebb mérlegelési lehetõséget adva a köztársasági elnök úrnak a választások konkrét idõpontja kitûzésére, az országgyûlési képviselõk választása esetében április vagy május hónap legyen.

(22.00)

Ezt a legkülönfélébb módon körbejártuk az új alkotmány elõkészítése kapcsán. Az ünnepeket és egyebeket figyelembe véve megállapítottuk, hogy csak ez a hatvannapos határidõ ad elegendõ mérlegelési lehetõséget arra, hogy sem a nemzeti ünneppel, sem egyházi ünnepekkel kapcsolatban ne sértse senkinek az ünnepekkel kapcsolatos eljárását, megválasztott magatartását. Ebben nem volt vita. Sõt, olyannyira megegyezés volt a pártok között, hogy az új alkotmány javasolt szövegébe ez be is került.

Az alkotmányt módosító törvény, illetve a választási eljárásról szóló törvény lényegileg ugyanezeket tartalmazta azzal, hogy utólag egészült ki a május hónap az áprilisra vonatkozó javaslattal. Hol van itt a koherenciazavar? Ott, ahol Hack Péter elmondta. Hadd támasszam alá azokat az érveket még eggyel.

Van olyan elõírása a magyar jogalkotásról szóló törvénynek - és nemcsak a törvénynek, hanem a jogi gyakorlatnak is -, hogy a legfontosabb, legalapvetõbb szabályozási tárgykörök a legmagasabb szintû jogszabályban, az alkotmányban legyenek rögzítve. Ha ez lejjebb kerül, alacsonyabb szintû jogszabályba kerül, ez bizonyos értelemben nem értelmezési, hanem bizonyos értelemben jogforrási és egyéb problémákat vet fel.

Azért nyújtottam be ezt a javaslatot, hogy miután megállapodás és egyetértés van a hat párt között, és a magyar választási rendszer egyik legfontosabb eleme az, hogy a jövõre vonatkozóan, ismétlõdõen, kiszámíthatóan mikor lesznek a választások - mind az országgyûlési képviselõk, mind az önkormányzati képviselõk esetében -, ezt az alapvetõ, választási rendszert érintõ, illetve abba tartozó tárgykört az alkotmányban szabályozzuk. Ezért nyújtottam be ezt a javaslatot, mert az a fura helyzet állt elõ, hogy az alkotmányt módosító törvénybe kerül bele például '98-ra vonatkozóan a májusi választás idõpontja. Nem kerül bele az alkotmányba, de az alkotmányt módosító törvénybe kerül bele, ugyanakkor a hosszabb távra szóló, a választási rendszer alapvetõ intézményének tekinthetõ stabil idõpont a választási eljárási törvény módosító rendelkezései közé kerül be. Igaz, hogy innen átkerül a választójogi törvénybe. Ebben Sepsey Tamásnak igaza van.

Úgy gondolom, hogy a magyar jogforrás és jogforrási rendszer van annyira fontos, hogy egy kis - nem is azt mondom, hogy megértéssel - belátással ez a probléma, nevezetesen az, hogy a jövõre vonatkozóan mindkét választás konkrét idõpontja az alkotmánytörvénybe kerüljön bele, ez indokolt, erre irányul, ha úgy tetszik. A szabályozási tárgykör jelentõsége és a megválasztott jogforrás közötti diszkrepanciát oldjuk föl, és a legmagasabb szintû jogforrásba kerüljön be ez a szabályozási tárgykör.

Ez nem a klasszikus értelemben vett koherenciazavar, ebben igaza van Sepsey Tamásnak. De nagyon sokféle koherenciazavar van; lehet olyan koherenciazavar is, amely a szabályozási tárgykör és a megválasztott jogforrás vagy a nem jól megválasztott jogforrás ellentmondásából fakad, vagy a párhuzamos, többszörös, megismételt szabályozásokból fakad. Ezek kiküszöbölésére irányul ez a javaslat, ezért kérem a tisztelt Országgyûlést, hogy támogassa ezt a koherenciazavart kiküszöbölõ módosító indítványt.

Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap