Keleti György Tartalom Elõzõ Következõ

KELETI GYÖRGY honvédelmi miniszter, a napirendi pont elõadója: Köszönöm a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyûlés! A Magyar Köztársaság kiemelt külpolitikai célja az euro-atlanti integrációs szervezetekhez, köztük a NATO-hoz történõ csatlakozás, melyet az Országgyûlés 1997. július 15-ei ülésén a parlamenti pártok által egyhangúlag elfogadott politikai nyilatkozat is tükröz.

Mint ismert, e folyamat a madridi meghívással fontos szakaszához érkezett. A NATO-val történõ együttmûködésünknek a teljes jogú tagság elérése után is fennmaradó egyik fõ területe a békepartnerségi program. Az Országgyûlés 1995-ben törvényben rendelkezett az Észak- atlanti Szerzõdés Szervezetével aláírt békepartnerségi program keretdokumentumának törvénybe iktatásáról és annak a Magyar Köztársaság által történõ végrehajtásáról. Képviselõtársaim elõtt lévõ T/4854. számú törvényjavaslat az említett békepartnerségi törvény módosítását irányozza elõ, melyet a programban való részvételünk kétéves tapasztalatai, valamint a program tervezésének NATO- gyakorlatokhoz történõ hozzáigazítása tesz szükségessé.

A módosítás alapvetõen a békepartnerségi tervezést koordináló bizottság mûködését, a békepartnerségi tervezõmunka rendjét, valamint a békepartnerségi tevékenység végrehajtásáról szóló jelentési kötelezettségünket érinti. A kormányhatározattal létrehozott NATO integrációs tárcaközi bizottság látja el a párhuzamosságok elkerülése érdekében az 1995. évi LXVII. törvény 4. §-ában a békepartnerségi feladatok koordinálására elõirányzott tárcaközi bizottság feladatait is. Így utóbbit illetõen nem szükséges külön rendeleti szabályozás. Ennek megfelelõen módosul ezen paragrafus (3) bekezdése.

A javaslat a továbbiakban a törvény 5. §-ának, az egyéni partnerségi program tervezésének módosításait tartalmazza. Erre azért van szükség, mert a NATO illetékes vezetõ szervei megváltoztatták saját partnerségi programtervezésük rendjét, illetve a törvény jelenlegi rendelkezéseiben elõfordulnak párhuzamos és idejétmúlt részfeladatok, valamint az egyéni partnerségi programra nem egyértelmûen utaló szövegrészek. Az 5. § lényege azonban továbbra is az, hogy a NATO-val közös tervezést a magyar költségvetési tervezéssel hangolja össze, úgy, hogy az Országgyûlés a következõ évi egyéni partnerségi program tervezetét még a költségvetési törvény meghozatala elõtt jóváhagyja.

A 6. § (1) bekezdésének módosítása az eddig követett rend egyszerûsítését szolgálja. Az Országgyûlés... - az egyéni partnerségi program külön fejezetét képezik az úgynevezett PFP-gyakorlatok, melyek az alapdokumentummal együtt kerülnek jóváhagyásra. Kormányhatározatban történõ jóváhagyást csak az egyéni partnerségi programban nem szereplõ olyan tevékenységre célszerû fenntartani, amelyek az egyéni partnerségi program összeállításának idõszakában még nem ismertek, de összhangban vannak a keretdokumentum 3/d pontjával, és finanszírozásukat a jóváhagyott pénzkeretek biztosítják.

A törvény 8. §-ának módosítását az indokolja, hogy a kormány a teljesített egyéni partnerségi program egészérõl adhasson képet az Országgyûlés illetékes külügyi és honvédelmi bizottságának. A javasolt március 31-ei határidõ a jelentés idõszerûségét szolgálja és a következõ évi tervezés pontosságát segíti elõ.

(23.00)

Kérem tisztelt képviselõtársaimat, hogy a békepartnerségi tevékenységünk korszerûsítését célul tûzõ törvényjavaslatot támogatni és elfogadni szíveskedjenek. Köszönöm megtisztelõ figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap