Jauernik István Tartalom Elõzõ Következõ

JAUERNIK ISTVÁN (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim. A részletes vita e szakasza tulajdonképpen az önkormányzatok és a központi költségvetés kapcsolatát szabályozó kérdéskörre terjed ki. Ezek a pontok - amelyek ezt a kapcsolatot szabályozzák -, úgy gondolom, nem egészen tökéletesen vannak szabályozva, mert több önkormányzat vitatja az Állami Számvevõszék által tett megállapításokat, amelyek alapján az önkormányzatoknak a költségvetésbe vissza kell fizetni jelentõs összegeket. Ezeknek az összegeknek a visszafizetése néhány önkormányzat esetében olyan jelentõs nagyságot érhet el, amely az önkormányzat pénzügyi helyzetét meg tudja rendíteni, fizetésképtelen helyzetbe tudja az önkormányzatot taszítani, ha a visszafizetést egy összegben, egy idõpontra tesszük.

Éppen ezért bizottsági módosító indítványt terjesztünk elõ, amelyben kezdeményezzük, hogy tegyük lehetõvé, a Pénzügyminisztérium kapjon lehetõséget arra, hogy megállapodjon az önkormányzatokkal a visszafizetés ütemezésérõl, amellyel elkerülhetõ az, hogy az önkormányzat e visszafizetés elõírása miatt kerüljön fizetésképtelen helyzetbe. Úgy gondolom, mindenképpen szükség van e módosítás megtételére, mert nem lehet célunk azt, hogy egy vitatott jogi helyzet után elõállt parlamenti döntés eredményezze egy önkormányzat fizetésképtelen helyzetbe való kerülését.

Ehhez kérem képviselõtársaim támogatását, és azt kérem, hogy a kormány az ilyen irányú módosítást fogadja el és támogassa, mely összességében nem nagy összeget tesz ki - 100 milliós nagyságrendû összegrõl lehet szó -, és az idõrendi ütemezés is legfeljebb egy év idõtartamra terjedhet ki, mivel az önkormányzatok jövõ évi költségvetését ennek tudatában kell hogy elfogadják, tehát a következõ évi költségvetésnél ezt már figyelembe tudják venni.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap