Rusznák Miklós Tartalom Elõzõ Következõ

RUSZNÁK MIKLÓS (független): Köszönöm szépen, elnök úr, a szót. Úgy gondolom, Szöllõsiné képviselõ asszony a lényegre tapintott, de azt hiszem, a huszonnegyedik órában. A vidéki iskolák, vidéki falvak egyes térségekben oly nagymértékben elnéptelenedtek, hogy szinte több az elhalálozás, mint a gyermekszületés. Azt hiszem, el kell gondolkodnunk - a parlament bármely oldalán ülünk - azon, hogy milyen Magyarországot, milyen vidéket és milyen országot akarunk. Mert ha azt akarjuk támogatni, hogy mert a vidéki élet, a falusi élet nem kifizetõdõ, ne legyen gazdaságos, mindenki költözzön a városba, mindenki költözzön a fõvárosba, akkor nem tudom, milyen infrastruktúrát, milyen lakáslehetõséget - és hadd ne soroljam tovább -, milyen feltételeket tud majd a fõváros vagy éppen a megyei székhely biztosítani a vidéki embereknek.

De nem ilyen egyszerû ám a dolog! Azt hiszem, a vidéken élõk és az ott tanítók is tudnak nagyon jó képességû gyermekeket nevelni, hisz vannak is ott ilyenek - a pedagógusnak abban lenne a felelõssége, hogy ezt észrevegye, és az a pedagógus, aki észrevette azt a gyermeket, tovább tudja küldeni, protezsálni, természetesen esetleg olyan iskolába, ahol a képességeinek megfelelõen tud majd fejlõdni. Azt hiszem, ezekrõl kellene vitatkoznunk a parlamentben vagy a bizottságokban, nem pedig álkérdésekrõl, nem pedig olyan politikai kérdésekrõl, amelyek a társadalmat nem nagyon érintik, hisz az elmúlt 8 év, az átmeneti idõszak - most már 8 éve, a rendszerváltás idõszakában - nagyon sok áldozatot követelt a magyar társadalomtól.

Talán még egy gondolatra van idõ: miért nem tudnak idomulni vagy éppen alkalmazkodni ma az emberek a rendszerváltás követelményeihez, a versenyhelyzethez? Tessenek már elgondolkodni! Az elmúlt idõszakban - mindegy, hogy hogy nevezzük, kommunizmusnak, szocializmusnak vagy bárminek - az embereknek nem volt tulajdonuk, amivel foglalkozni kellett, amiért felelõsséget kellett vállalni. Az egy döntõ momentum az ember életében, amikor tulajdona lesz és azzal együtt megjelenik a felelõsség is. Ez a felelõsség majd akkor, amikor a tulajdon osztódik, vélhetõen néhány év vagy évtized múlva majd megjelenik.

Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap