Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõtársaim! Nagyon örülök, amikor miniszter úr azt mondja itt nekünk, hogy hagyjuk abba ezt a számmisztikát, mert a GDP és a különféle arányok... Szeretném kérni a kormány tagjait is, hogy hagyják abba a számmisztikát, és ne a nagy, makro adatok gyönyörû számairól beszéljenek, hanem a konkrét tényekrõl.

(Az elnöki széket dr. Kóródi Mária, az Országgyûlés alelnöke

foglalja el.)

És a hozzászólók is tanácsos lenne, hogyha minden tényezõt számításba vennének, mert Béki Gabriella elmondta, valóban, a családi pótlék reálértéke csökkent különféle mértékben '91-tõl '94-ig is. De én azt gondolom, hogy a családi pótlék reálértékét és a jövedelemadó- kedvezményt együtt kell figyelembe venni, amikor átlagosan a helyzetet vizsgáljuk, és ha azt nézzük, hogy a személyi jövedelemadó-kedvezmény ugyanezen idõ alatt növekedett, és hogy '94 januárjában már egy háromgyerekes családnak havi 1800 forint maradt a zsebében, mert nem vonta el az adórendszer, és 800 forint maradt a zsebében egy kétgyerekes családnak havonta, akkor azért a kettõt, ha összevetjük, igen jelentõs különbséget találhatunk ahhoz az adathoz képest, amit képviselõtársnõm elmondott.

És még valamit. Most hallhatjuk, hogy a következõ évre a családi pótlék és a különféle támogatások hogyan emelkednek. Tisztelt Képviselõtársaim! Az elmúlt három év során a családok a személyi jövedelem mintegy 20 százalékos reálérték-csökkenését szenvedték el. Ehhez képest az, hogy most ebben az egy évben megõrizzük a már csökkentett összegek értékét, tisztelt képviselõtársaim, nem egy olyan hatalmas nagy diadal.

Én azt hiszem, hogy ebbõl a szempontból is mérsékeltebben kellene nyilatkozni, és nagyon fontos lenne, s azt vártam volna a kormánytól, hogy nagyon komoly statisztikákat mutat arról, hogyan alakult a családok helyzete az elmúlt három évben, a különféle típusú családok jövedelmi viszonyai, megélhetési viszonyai és fogyasztása (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), mert ez nagyon fontos adatsor, tisztelt képviselõtársaim.

Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap