Elnök Tartalom Következõ
                   Az Országgyûlés õszi ülésszakának
                             19. ülésnapja
                      1997. október 20-án, hétfõn
                  (15.15 óra - Elnök: dr. Gál Zoltán
               Jegyzõk: dr. Kiss Róbert és Szili Sándor)

ELNÖK: Tisztelt Országgyûlés! Megkérem képviselõtársaimat, foglalják el helyüket. Elnézést kérek a tisztelt Országgyûléstõl és az Országgyûlés munkáját figyelemmel kísérõktõl a késõi kezdésért; a házbizottság rendkívüli ülése elhúzódott.

Tisztelt Országgyûlés! Köszöntöm jelen lévõ képviselõtársaimat s mindenkit, aki figyelemmel kíséri munkánkat. Az Országgyûlés õszi ülésszakának 19. ülésnapját megnyitom. Bejelentem, hogy az ülés vezetésében dr. Kiss Róbert és Szili Sándor jegyzõ képviselõtársaim lesznek segítségemre.

Tisztelt Országgyûlés! Engedjék meg, hogy a ma kezdõdõ ülésünk elsõ munkanapján emlékezzek meg nemzeti ünnepünkrõl, október 23-áról, az 1956-os forradalom és szabadságharc kitörésének és a Magyar Köztársaság kikiáltásának napjáról. A két esemény egybeesése szimbólumértékû. Azt jelenti, hogy 1956 forradalma tragikus bukásában is végül gyõztes lett. Ha meg kell állapítanunk, hogy a forradalom jó néhány követelésén túlhaladt is az idõ, azt is leszögezhetjük, hogy a legfontosabbak - nemzeti függetlenségünk biztosítása, a demokrácia rendszerének létrejötte - megvalósultak.

1956 örökségének egyik legfontosabb eleme a történelmünkben csak ritkán megvalósuló nemzeti egység volt. 1956 tradíciójának ma is integráló szerepe kellene hogy legyen. Ezt kívánja a közvélemény, ezt fejezte ki a választók akarata, ezt igényli az ezredforduló össznemzeti feladatainak teljesítése, amelyekben pártkülönbségek nélkül érdekeltek vagyunk. Úgy vélem, csak így élhetünk a hazánk számára most kínálkozó történelmi lehetõségekkel, csak így lehetünk méltók 1956 forradalmához, s így lehetünk megbecsült tagjai az európai nemzetek demokratikus közösségének.

Tisztelt Országgyûlés! Kérem, hogy egyperces néma felállással adózzunk az 1956-os forradalom és szabadságharc hõsei és mártírjai emlékének. Kérek minden jelenlévõt a felállásra! (A jelenlévõk egyperces néma felállással adóznak az 1956-os forradalom és szabadságharc hõsei és mártírjai emlékének.) Köszönöm szépen.

Tisztelt Országgyûlés! Napirend elõtti felszólalások következnek. Megadom a szót Torgyán József frakcióvezetõ úrnak, Független Kisgazdapárt.

Tartalom Következõ

Eleje Honlap