Barsiné Pataky Etelka Tartalom Elõzõ Következõ

BARSINÉ PATAKY ETELKA (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt ház! Mi, a Magyar Demokrata Néppárt képviselõi benyújtottunk a parlamentnek egy politikai nyilatkozattervezetet. A politikai nyilatkozatban a parlament képviselõi állást foglalnak a NATO-tagság mellett. Ezzel megerõsítik a rendkívüli eljárás keretében 2/97. számmal meghozott korábbi nyilatkozatukat.

Miért van erre szükség? Elõször is azért, mert ha van valami ebben a Házban, amiben a pártok egyetértenek, akkor azt ki kell mondani. Abban a helyzetben, amelyben most a parlament van, ha egyetértünk valamiben, mondjuk ki, és ismételten mondjuk ki. Mi ebben egyetértünk. Nevezetesen abban, hogy Magyarország a NATO tagja szeretne és kíván lenni.

Másodszor, azért van erre szükség, mert ez egy belpolitikai üzenet, amelynek most van az ideje. Belpolitikai üzenet ez azért, mert a hányatott sorsú népszavazást ugyan megóvta a parlamenti demokrácia attól, hogy alkotmányellenes döntés keretében határozzanak róla, de mégis a NATO-népszavazáshoz kapcsolt alkotmányellenes döntés, kormányzati döntés és az ebbõl fakadó vita sokakat elbizonytalanított. Meg kell tehát üzenni az ország lakóinak, hogy bár a népszavazás nem tartozik újkori történelmünk legfényesebb napjai közé, mégis a lényeget tekintve, mindannyian egyetértünk, a NATO-tagság mellett állunk ki.

S végül üzenet ez a nyilatkozat a NATO felé. S úgy gondoljuk, hogy ennek is most ideje van. A NATO nem várt el népszavazást, de nem várta el ezt a vitát sem. A NATO számára a parlament egyértelmû állásfoglalása is elégséges lett volna. Mi tehát erre teszünk javaslatot politikai nyilatkozat keretében, amely a következõkrõl szól:

Az utóbbi hetek belpolitikai vitái az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetében való magyar tagság kérdését nehezen áttekinthetõvé tették mindenki számára. Indokolt tehát, hogy a Magyar Köztársaság Országgyûlése kinyilvánítsa: egyetért azzal, hogy Magyarország a maga jólétét és biztonságát a szabad államok közösségében, az Észak-atlanti Szerzõdés Szervezetében biztosítsa. Ennek támogatására szólítja fel a magyar társadalmat. Kívánatos, hogy az Országgyûlés - korábbi nyilatkozatát fenntartva - ezt megerõsítse. Megerõsítse azt, hogy a jogok és kötelezettségek teljességén és egységén alapuló NATO-tagságra törekszik, és hogy ezt a törekvést az Országgyûlésben képviselt valamennyi párt és független képviselõ egységesen támogatja.

Köszönöm a figyelmet. (Taps mindkét oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap