Czuczi Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

DR. CZUCZI MIHÁLY, a foglalkoztatási és munkaügyi bizottság elõadója: Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! A beterjesztett törvényjavaslat viszonylag sokadik módosítása a foglalkoztatási törvénynek, amit alapvetõen két dolog tesz szükségessé. Az egyik: a rokkantsági rendszer átalakítására való felkészülés, hiszen az Országgyûlés ez évben döntött a rokkantsági nyugdíjrendszer átalakításáról, és arról is, hogy a foglalkoztatáspolitikának fel kell készülni arra, hogy a munkaerõpiacon próbáljon meg segíteni a megváltozott munkaképességû embereknek.

Ezért az egyik legjelentõsebb eleme a mostani törvénymódosításnak az, hogy növelje a munkáltatók érdekeltségét a megváltozott munkaképességûek foglalkoztatásában, szélesítse a munkaügyi központnak az ilyen emberek részére nyújtott szolgáltatásait, és bizonyos többletforrásokat is teremtsen ezen feladatok végrehajtásához.

(17.40)

A másik lényeges oka a módosításnak, hogy sok szempontból változott a foglalkoztatási törvény jogszabályi környezete: például - mint államtitkár úr is említette - az õstermelõi igazolvány bevezetésével kapcsolatos változások vagy a fióktelepek létesítésével kapcsolatos, szintén a parlament elé kerülõ, törvénytervezet és ezeknek a törvényekkel való összhangjának megteremtése. Az õstermelõi igazolvány esetében egy megfelelõ és méltányos szabályozás kerül bevezetésre, amely bizonyos határok mellett lehetõvé teszi azt, hogy valaki munkanélküli ellátást is kapjon, és õstermelõi igazolvánnyal is rendelkezzen.

A civil szervezetek esetében nagyon fontos, hogy minél több civil szervezet be tudjon kapcsolódni a foglalkoztatási szolgáltatásokba. Ezt segíti elõ a jelenlegi módosítás 24. §-ának új bekezdése, amely a korábbi foglalkoztatási törvény 43. §-ához tesz egy új bekezdést, pontosabban a munkaügyi központok saját maguk a decentralizált Foglalkoztatási Alapból támogassák az alapítványokat, egyesületeket, amelyek pont a tartós munkanélküliek, a megváltozott munkaképességûek és pályakezdõk számára adnak speciális programokat.

Teljesen új elem - ha még magas is a szám, a foglalkoztatási bizottság is magasnak tartotta - a 300 munkahely létesítése. De fontos, mert nemzetgazdasági érdek az, hogy a támogatás lehetõségét ne csak az adótörvényeknél, hanem más törvényekben is, más alapok vonatkozásában is megteremtse az Országgyûlés hiszen ha egy-egy körzetben egy ilyen több milliárdos beruházás megvalósul, az minõségi változást jelenthet az adott körzet foglalkoztatáspolitikája szempontjából még olyan helyeken is, ahol a munkanélküliség nem kimagaslóan nagy. Ez kedvezõ hatást gyakorolhat viszont a kistérségekre, az elmaradott, hátrányos helyzetû térségekre úgy, hogy ilyen lehetõséggel a foglalkoztatáspolitika eszköztára bõvülhet.

Emellett a gyakorlati élet által felvetett módosítások is szükségesek, amelyek azt segítik elõ például, hogy a kintlévõ követelések behajtása egyértelmûvé váljon, a biztos meg nem térülõ követeléseknél pedig ne kelljen éveken keresztül feleslegesen feltüntetni a nyilvántartásokban ezeket az összegeket.

Tisztelt Országgyûlés! Mindezek alapján a foglalkoztatási bizottság vitára alkalmasnak tartja a törvényjavaslatot.

Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap