Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elmúlt hetek hangzavarában talán sokaknak nem tûnt fel, de mégsem hagyható szó nélkül, hogy a köztisztviselõket súlyos rágalmak érték itt az Országházban, illetve országgyûlési képviselõk által. Engedjék meg, hogy felidézzem az eseményeket: talán emlékeznek rá, hogy egy napirend elõtti felszólalásában Deutsch Tamás országgyûlési képviselõ úr azzal vádolta meg a szavazatszámlálásban részt vevõ tisztviselõket, hogy szándékosan húzzák el a szavazatszámlálások idõtartamát, szándékosan késleltetik az eredmények közzétételét. Hasonló módon foglalkozott - igaz, hogy nem a parlamentben - Balsay István képviselõ úr is, az MDF képviselõje, aki egyenesen azt állította, hogy ha egy országgyûlési választásnak a szavazatait meg lehet számlálni egy éjszaka alatt, akkor miért ne lehetne az aláírásokat, az ellenzéki kezdeményezés aláírásait megszámolni rövid idõ alatt.

Nem kell itt rámutatnom arra, hogy mennyire megalapozatlan ez az állítás, hiszen az országgyûlési választások során mindenegyes szavazópolgár igazolja magát a választási bizottság elõtt, tehát az aláírása, a szavazatának az érvényessége felõl nem merül fel kétely.

De nem is ez a fõ probléma. A fõ probléma az, tisztelt képviselõtársaim, hogy olyan embereket vádoltak meg elfogultsággal, munkájuk rossz végzésével, sõt, szándékos késleltetéssel, akik eddig is és ezután is mindig tisztességgel, becsülettel végezték a munkájukat, s legjobb tudásuk szerint végezték azt.

Mint önök is tudják, képviselõtársaim, az eredetileg benyújtott 280 ezer aláírásból nem lett meg a 200 ezer szükséges aláírás. Ha most az új népszavazási törvény lett volna érvényben, akkor már nem is lenne mirõl beszélnünk, mert az új népszavazási törvény értelmében csak egyszer lehet leadni az aláírásokat, s ha ezek az aláírások nem érik el a szükséges 200 ezres számot, akkor ettõl kezdve a kérdés már nem kérdés. Most nem ez a szabályozás van érvényben, de azért szeretném felhívni a figyelmet arra, hogy igenis az a gondosság, amellyel számlálták ezeket az aláírásokat, nagyon is indokolt és megalapozott volt, hiszen az elsõ 280 ezres csomagból több mint 80 ezer aláírás nem bizonyult hitelesnek. Ennyit arról, hogy kik vádaskodnak és kiket illetnek vádakkal.

De nemcsak ez történt, tisztelt képviselõtársaim. Orbán Viktor képviselõtársunk a Magyar Nemzet egyik számában, majd késõbb több más napilapban is egyenesen azzal vádolta a kormányt, hogy választási csalásra készül a jövõ évi választásokon, méghozzá a szavazatszámlálás manipulálásával. Elsõ hallásra úgy tûnik, hogy ez az állítás vagy ez a rágalom a kormánnyal szembeni bizalmatlanság kifejezõdése.

(8.40)

De valójában nem errõl van szó. A rágalom alapvetõen nem a kormányt sérti, hanem köztisztviselõk széles körét. Hiszen kik számolják, tisztelt képviselõtársaim, a szavazatokat: a kormány tagjai, az itt ülõ kormánypárti képviselõk? Nem! Ezeket a szavazatokat a választókörzetekben összeülõ szavazatszámláló bizottságok számlálják, amelyeknek tagjai a jegyzõk, az önkormányzati köztisztviselõk, pedagógusok, a helyi társadalom tisztességes és megtisztelt képviselõi, valamint a pártok delegáltjai - ne felejtsük el! Tehát amikor Orbán Viktor azt állította, hogy ezek a testületek meg fogják hamisítani a választások végeredményét, akkor gyakorlatilag valamennyi párt képviselõit is, beleértve a Fidesz képviselõit is, azzal az abszurd váddal illette, hogy a kormánypártok javára kívánnak csalni. Ezt igen furcsának és felháborítónak tartjuk.

Úgy gondoljuk, hogy a köztisztviselõi kar megérdemli azt, hogy itt a parlament elõtt utasítsuk vissza azokat a vádakat, amelyek az õ jövõ évi tevékenységükkel kapcsolatban megfogalmazódtak. Utalva arra is, hogy az elmúlt idõszakban négy választáson és sok idõközi választáson álltak helyt ezek az emberek: országgyûlési választásokon, önkormányzati választásokon, s még soha nem merült fel velük kapcsolatban, hogy bármilyen irányban is elfogultak lettek volna.

Ugyancsak egy fontos demokratikus intézményt sértett Orbán Viktor egyik kijelentése, amikor azt állította, hogy az Alkotmánybíróság múlt heti döntése a Fidesz forgatókönyvének egyik eleme volt. Tisztelt képviselõtársaim, ez a kijelentés alkalmas arra, hogy egy demokratikus alapintézménybe vetett bizalmat megrendítse. Bizonyára elkerülte a nagy tekintélyû taláros testület figyelmét ez a kijelentés, mert bizonyos vagyok abban, hogy ezt határozottan visszautasították volna, hiszen a magyar Alkotmánybíróság nem egy politikai párt akaratának végrehajtó testülete, hanem a pártok fölött álló független intézmény, amelynek a tisztességét, megbecsülését akaratlanul is sérti ez a megállapítás.

Tisztelt Képviselõtársaim! Szükségesnek tartottam (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.), hogy mindezeket elmondjam, hiszen itt a köztisztviselõi kar és a demokratikus alapintézmények tekintélyérõl van szó.

Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap