Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Némi csodálkozással hallgattam az ön mostani hozzászólását, és õszintén fájlaltam, hogy ez a hozzászólás csak részben hangzott el az Országgyûlés számvevõszéki bizottságának ülésén. A számvevõszéki bizottság ülésén tudniillik az Állami Számvevõszék tárgybani jelentése szerepelt napirenden. Ön valóban részt vett ezen a bizottsági ülésen, mert tagja a bizottságnak, hozzá is szólt, majd elment a bizottság ülésérõl.

Ha önt ez az egész téma olyan mélyen érdekli, hogy ismételten napirendre hozta a kérdést, akkor a bizottsági ülést esetleg végigülhette volna. (Taps a kormánypárti oldalon.) Ha végigülte volna a bizottsági ülést, akkor tudná, a számvevõszéki bizottság azt a javaslatot tette, hogy az Országgyûlés másik két, szakmai ügyekkel foglalkozó bizottsága - a gazdasági, illetve a költségvetési bizottság - szintén tárgyalja meg ezt a jelentést. Ennek a jelentésnek a megtárgyalásához egy rövid ajánlást is készít a számvevõszéki bizottság valószínûleg éppen e heti ülésén - ha nem most, akkor egy hét múlva -, és úgy ítélte meg, hogy ezeken a bizottsági vitákon lehet ezt az egész kérdéskört alaposan végigtárgyalni, hiszen itt szakmai kérdések tömkelegérõl van szó, és nem olyan típusúakról, amelyeket a plenáris ülésen kettõ vagy öt percben, pláne napirend elõtt meg lehetne tárgyalni.

Amint a másik két országgyûlési bizottság is lebonyolította a téma megvitatását, akkor a házbizottságnak nyilvánvalóan döntenie kell arról, hogy ezzel a kérdéssel a továbbiakban a plenáris ülés keretében kíván-e foglalkozni vagy nem. Egyébként megjegyzem, ha megvárta volna a bizottsági ülés végét, akkor ismerné a bizottság álláspontját. Az volt a véleményük, hogy szakmai szempontból nem indokolt az egész kérdésnek a plenáris ülésen való megtárgyalása. De természetesen nincs ebben semmi takargatnivaló, késõbbi konzultációk függvénye, hogy végsõ soron majd idekerül vagy nem kerül ide. Szeretném aláhúzni, nem a kormány feladatköre, hogy ezt eldöntse, ezt a parlament megfelelõ testülete fogja eldönteni.

Ezenkívül csendben megjegyzem, hogy ezzel a problémakörrel nem csak ez a bizottság foglalkozik. A korábbiakban külön országgyûlési vizsgálóbizottságok is foglalkoztak a Budapest Bankkal kapcsolatos tõkeemeléses, illetve tõkeátadási konstrukció egy bizonyos szegmensével, illetve az egész bankkonszolidációval, aminek ez is egyfajta szegmensét jelenti.

Ezért mély tisztelettel most nem vállalkoznék arra, hogy az ön által felvetett kérdéseket egyenként végigvegyem, mert ez az öt perc erre egyszerûen nem alkalmas. Azt javaslom, hogy az említett két másik bizottság ülésein - úgy tudom, valamelyiknek szintén tagja - folytassuk ezt a vitát. Ott kész vagyok önnek részletesen, pontonként válaszolni erre. Talán ezt a típusú vitát kellene lebonyolítanunk.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap