T. Asztalos Ildikó Tartalom Elõzõ Következõ

T. ASZTALOS ILDIKÓ ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Bevallom õszintén, meglepett volna, ha ma reggel Homoki képviselõ úr hagyja magát zavartatni a tényektõl. (Dr. Szabó Zoltán: Nem szokta!) Természetesen ez nem történt meg, így a szokásnak megfelelõen képviselõ úr képzeletének szárnyalását követhettük nyomon, és azt kaptuk, amire számíthattunk, ismerve eddigi munkásságát képviselõ úrnak. (Közbeszólás Homoki János részérõl.)

A valóságalapját szeretném azért rögzíteni ennek a felszólalásnak, mert hiszen már a kérdésben is rögzítette képviselõ úr, hogy miért kell a villamos ipar utolsó bástyáit nemzetellenesen privatizálni. Ez volt az a fogódzó, amihez tételesen ragaszkodni lehet, illetve annak a három erõmûnek a privatizálása - a vértesi, bakonyi és a pécsi erõmûrõl van szó -, amelyrõl képviselõ úr úgy fogalmazott, hogy a kormány burkoltan, észrevehetetlenül óhajtja ezt privatizálni, amit eléggé nehéz elképzelni, hogy ez három erõmû esetében megtörténhessen.

Szeretném emlékeztetni képviselõ urat, hogy a '95-ös villamosenergia-ipari privatizáció alkalmával hat szolgáltató cég került privatizálásra és két erõmû kisebbségi részvénytulajdona. Három erõmû - a vértesi, a bakonyi és a pécsi - privatizálása nem történt meg, nem sikerült '96-ban sem.

Az úgynevezett szenes erõmûvek privatizációját az ÁPV Rt. eddig kétszer kísérelte meg nyilvános pályázat keretében, ezek azonban nem vezettek eredményre. Az árajánlatok vagy túl alacsonyak voltak vagy túl sok elfogadhatatlan feltételt tartalmaztak és állami garanciát igényeltek. Volt olyan erõmû is, amelyre érvényes ajánlat sem érkezett. A két sikertelen pályázat után a privatizációs törvény szerint az ÁPV Rt.-nek lehetõsége van közvetlen tárgyalásokat folytatni a befektetõkkel, és megállapodni a vételárban és a feltételekben.

Meg kell jegyezni, hogy e tárgyalások iránt komoly befektetõi érdeklõdés tapasztalható, talán nagyobb is, mint a pályázatok idején volt. Az ÁPV Rt. a bonyolult, nagy kitartást igénylõ kétoldalú tárgyalásokat most már több hónapja párhuzamosan folytatja különbözõ befektetõkkel. E tárgyalásokon képviselt álláspontjának kialakítása érdekében az ÁPV Rt. folyamatosan konzultál az illetékes államigazgatási szervekkel, mint például az Energia Hivatallal és az Ipari, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Minisztériummal, a társtulajdonos Magyar Villamos Mûvek Részvénytársasággal és az érintett érdekképviseleti szervekkel. Könnyû, gyors és mindenkinek jó megoldásra valószínûleg elég nehéz számítani, és ez egy hosszadalmas tárgyalás lesz.

Tehát képviselõ úrnak az az állítása, hogy itt egy burkolt, senki által nem ellenõrizhetõ privatizáció folyik, természetesen nem igaz. De természetesen nem állják meg a helyüket azok a hasonlatok sem, amelyekkel képviselõ úr összehasonlította ezt a privatizációt, mert szeretném tájékoztatni tisztelt képviselõ urat, hogy a DAM Rt. eladása sem történt meg, sem nyilvánosan, sem burkolt formában. Kérem válaszom elfogadását.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap