Takács Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TAKÁCS IMRE (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Képviselõtársaim! Az ellehetetlenülés fogalmát már annyiszor hallottam ebben a Házban, hogy azt ki sem tudom mondani. A Torgyán képviselõtársam által elmondott elõzõ gondolatokban, sajnos, a közgazdaság-tudomány lehetetlenült el. Amikor azt mondja, hogy valóságos fordulatról nem lehet beszélni, akkor nem tudom, miért nem veszi figyelembe a tényeket. Azokat a tényeket, hogy a szolgáltatások az iparon belül kétharmados részarányt képviselnek. Azt a tényt, hogy a gépipar az össziparon belül mintegy 28-30 százalékot tesz ki. Azt a tényt, hogy az információs szektorok egyre inkább meghatározóvá válnak a magyar nemzetgazdaságban.

És ha közgazdasági alapmûveltségét egy picit is fejlesztené, akkor tudná, hogy ezek a szektorok nem anyagigényesek, és ha nem anyagigényesek, akkor a bruttó hazai termék - amit annyiszor említett ronda szóval GDP-nek; nem tudom, hogy Julcsa néni vagy Mari néni mit ért ez alatt, nevezzük inkáb bruttó hazai terméknek - objektíve is nõ. Hiszen a bruttó hazai terméket úgy számoljuk ki, hogy a teljes kibocsátásból levonjuk az anyagköltséget. Na már most, ha olyan ágazatok fejlõdnek a magyar nemzetgazdaságban, amelyeknél az anyagigényesség minimális, akkor a bruttó hazai termék, tehát az elosztható összjövedelem nagyobb lesz, és így természetesen több jut a népnek is.

Egyszerûen nem értem, miért nem veszi figyelembe a tudósok megállapításait, azt a tényt, hogy a rendelésállomány jelentõsen nõ, a profitkiváltások igen kedvezõek. Ha mindennek utána nézne, akkor az a sok - nem tudom, hogy fejezzem ki magam - nem eléggé tudományos és nem eléggé valósághû gondolat ebben a Házban nem hangzana el.

Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap