Mádi László Tartalom Elõzõ Következõ

MÁDI LÁSZLÓ (Fidesz): Köszönöm a szót, tisztelt elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Kertész Képviselõtársam! A Fidesz mindig szívén viselte a fiatal családok problémáit. Úgy látjuk, hogy az elmúlt hét évben, amellett, hogy a nyugdíjasok és az aktív generációk is sokat szenvedtek, az elmúlt idõszak legnagyobb vesztesei összességében - ezt a szociológusok is alátámaszthatják - a fiatal családosok, a gyerekek voltak.

Ezért azt gondoljuk, hogy a költségvetésnek fokozottabb szerepvállalásra van szüksége e tekintetben. Nem kielégítõ az a megoldás, amely a jövõ évi költségvetésbe van programozva. Ha ugyanis választani kell értékkövetõ és értékvesztõ családtámogatás között - és a kormány az utóbbit választotta, tehát értékvesztõ állapotot kíván jövõre a családi pótlékok, a családtámogatás tekintetében -, akkor a Fidesz ezzel szemben azt állítja, hogy értékmegõrzõ megoldásra van szükség a fiatal családosok pozíciói szempontjából.

A másik kérdés az, hogy alanyi jogú vagy rászorultsági elvû-e. Tisztelt képviselõtársam, nem a rászorultsági elvvel van itt a probléma, hanem azzal, hogy ez nem mûködik hatékonyan ebben a rendszerben. Egyrészrõl a jelenlegi jövedelemstatisztikák - amelyekre építették ezt a rászorultsági elvet, amelyek az APEH-nél rendelkezésre állnak - messze nem tükrözik a valós anyagi viszonyokat. Ebbõl adódóan nyilván olyanoknak is adnak, akik nem szorulnának rá, és olyanok viszont tömegével nem kapnak, akik rászorulnának.

Még egy dolog a fiatal családosok esetében: amikor vállalják az elsõ gyereket, és van két fiatal, és esetleg jobban keresnek - mert mind a két szülõ keres, a férfi és a nõ is -, nem kapnak családi pótlékot, mert az egy fõre jutó jövedelmük a nagyon alacsonyan meghúzott rászorultsági elv következtében járó jövedelemhatár fölött van, annak ellenére, hogy mondjuk, kétszer 40 ezer forintot keresnek bruttóban. Azt gondolom, hogy ez ma egy háromfõs családban messze nem tûnik kielégítõnek. (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) Tehát ilyen értelemben ez a rászorultsági elv, képviselõtársam, nem mûködik hatékonyan, és nem igazán a rászorulókat támogatja - ez a véleményünk.

Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap