Kertész István Tartalom Elõzõ Következõ

KERTÉSZ ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót. Igaza van Kis Gyula Józsefnek, hogy abszolút összegben 18 százalék a növekedés, de akkor szíveskedjen figyelembe venni azt is, hogy sajnálatos módon évrõl évre csökken a születõ gyermekek száma is. Ez a csökkenõ gyerekszámra vetített családi pótlék összegének az inflációnál nagyobb mértékû növelését jelenti. Különös tekintettel akkor, ha már teljesen egyértelmûvé vált az is, mind a szocialista, mind a szabaddemokrata vezérszónok hozzászólásából, hogy a kormányzó frakciók a családi pótlék összegének további emelése mellett tették le a voksot, és úgy gondolom, ezt minden körülmények között át is tudjuk vezetni.

Ami pedig Mádi László képviselõtársam hozzászólását illeti, egy dologban közösen gondolkodunk. Természetesen osztani mindenki többet szeretne. De akkor is úgy gondolom, bármekkora összeget is osztunk, akkor is a rászorultsági elvet kell követni, hiszen szociális szempontból valóban ez az egyedüli üdvözítõ megoldás az elosztási rendszerben.

Az pedig, hogy a valós anyagi viszonyokat tükrözi-e az igénybe vevõk nyilatkozata, arra ez a parlament tett az elmúlt évben egy kötelezõ elõírást, hogy az intézmények a családi pótlékot igénybe vevõk 3 százalékát kötelesek megvizsgálni, hogy vajon helyes nyilatkozatot adtak-e. Nagyon kíváncsi lennék, hogy erre a módosító javaslatra a Fidesz tisztelt képviselõi hogyan szavaztak: elfogadták-e vagy sem. Attól tartok, hogy nem fogadták el. Mint ahogy, attól tartok, szintén nem fogadták el azt, hogy az adóztatás rendjérõl szóló törvényben most szerepel az, hogy aki jövedelemnyilatkozatot tesz ilyen támogatások igénybevételéhez, az ezentúl (Az elnök a csengõ megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) hasonló jogérvénnyel rendelkezzen, mint az adóbevallás. Eddig igazából tényleg barátságos alapon történtek ezek a nyilatkozatok.

Úgy gondolom, hogy egy dologról beszélünk, csak más üléspontról és más álláspontról. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Honlap